Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (2018)

De eerste Fantastic Beasts-film was niet echt de spin-off waar Harry Potter-fans na het beëindigen van de officiële reeks naar smachtten. Het gemis aan interessante personages en een coherent verhaal deed de prequel de das om. Kan het middelste deel van de beoogde trilogie (met toevoeging van Jude Law als de jonge Dumbledore) het tij keren, of strandt ook The Crimes of Grindelwald in goede bedoelingen?

Helaas… de problemen van Fantastic Beasts and Where to Find Them steken ook nu weer hardnekkig de kop op en lijken zelfs erger te zijn geworden. Newt Scamander is nog steeds een volslagen oninteressant figuur die voornamelijk achter de feiten aanhobbelt in plaats van de touwtjes in handen te nemen en het script – wederom van J.K. Rowling zelf – is onnodig gecompliceerd en zit vol met plotwendingen die zelfs voor iemand die alle boeken gelezen heeft en alle films gezien heeft, amper te volgen zijn. Ik heb het idee dat Rowling te veel carte blanche heeft gekregen van de filmstudio. Ze lijken vergeten te zijn dat de Harry Potter films vooral zo geslaagd waren, door het hard maar rechtvaardig hanteren van de botte bijl. De kunst van het weglaten dus.

Aan de cast ligt het niet, Eddie Redmayne is best goed in het spelen van mensen op het spectrum, dus de mensenschuwe dierenvriend is voor hem geen probleem. Zelfs Dan Fogler als de Amerikaanse politieman annex comic relief Kowalski is best grappig. Er is natuurlijk erg veel te doen on Johnny Depps roerige privéleven en het is maar lastig om de acteur los te zien van dat geneuzel. Hij is zeker niet slecht, maar het gedoe om zijn persoon leidt wel af. Jammer, want in potentie is de albino magie-nazi die uit is op een oorlog tussen mensen en magiërs een interessante bad guy. Ook voor Jude Law is er maar weinig eer te behalen aan de vertolking van de sexy jonge Dumbledore. Hij is te weinig in beeld om de toekomstige Zweinstein-baas echt vorm te geven. Ik zat me vooral af te vragen waar het in godsnaam misging met Dumbledores gevoel voor mode. Hier kleedt hij zich nog als een charmante dandy, maar ergens in zijn leven besluit hij dat stoffige gewaden en een onverzorgde baard een betere look zijn. Dáár had ik een film over willen zien. Fantastic Fashion in the Wizarding World and how to Remain Stylish.


"Te veel oninteresante personages, te veel plotwendingen en een afleidende Johhny Depp halen The Crimes of Grindelwald behoorlijk onderuit."