The Revenant (2016)

Ontberingen, ontberingen en nog eens ontberingen. Het maken van The Revenant was geen fun. Onderkoeld door de sneeuw banjeren, een rauw bisonhart opknagen en vervolgens weer uitkotsen. Arme Leonardo, hij heeft wel een vers lingeriemodel en een hijs van zijn e-cigarette verdiend.

Leonardo DiCaprio speelt Hugh Glass, een avonturier die samen met zijn half-indiaanse zoon Hawk deel uitmaakt van een groep pelsjagers die alles tegen lijken te hebben. Het weer is tergend koud, er zitten indianen achter ze aan en zelfs de lokale fauna is niet gediend van hun aanwezigheid. Glass weet een aanval van een beer amper te overleven en aangezien het rondzeulen met een geïmproviseerde brancard de jagers nogal opbreekt wordt er besloten dat Glass met zijn zoon achterblijft. Opportunist en indianenhater John Fitzgerald (Tom Hardy) heeft nog een appeltje met Glass te schillen en biedt samen met de jonge Jim Badger (Will Poulter) net iets te enthousiast zijn hulp aan. Fitzgerald ziet zijn kans schoon, vermoordt Hawk en gaat er samen met de nietsvermoedende Jim vandoor, Glass meer dood dan levend in een ondiep graf achterlatend. Maar taai als hij is krabbelt Glass langzaam maar zeker weer op, en zweert wraak op de moordenaar van zijn zoon.

Alejandro González Iñárritu is een regisseur die zich soms vergaloppeert in een gimmick en daarbij soms de inhoud zelf afraffelt. Bij Birdman moest de film als één shot overkomen en was ondanks de technische bravoure daardoor wat onevenwichtig. Bij The Revenant wilde hij perse alleen natuurlijk licht in zijn shots gebruiken. Leuk gevonden en het resultaat is dankzij zijn geniale cinematograaf Emmanuel Lubezki adembenemend mooi uitgevallen. Maar hoe prachtig de film ook is, de verzadiging slaat onherroepelijk toe en bij ‘mooi natuurshot #143’ had ik het wel gezien. Een beetje meer tempo was lekker geweest.

Gelukkig zijn de acteerprestaties van de cast van bijzonder hoog niveau. Leonardo is genomineerd voor een Oscar, maar zijn rol is eigenlijk niet eens de meest interessante. Het verhaal van Glass is er één van doorzettingsvemogen en wraak. De karakters van John Fitzgerald en Jim Badger zijn een stuk complexer. Tom Hardy schudt als de laffe maar uitgekookte Fitzgerald wederom een volslagen bizar accent uit zijn mouw en komt er mee weg, maar het meeste indruk maakte Will Poulter als de met een kolossaal schuldgevoel zittende Jim. Als DiCaprio eindelijk eens die Oscar zou winnen zou het niet onverdiend zijn, en dat geldt ook voor Tom Hardy, maar Poulter had mijns inziens ook wel een nominatie verdiend.


"Hoe prachtig de film ook is, de verzadiging slaat onherroepelijk toe en bij 'mooi natuurshot #143' had ik het wel gezien."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.