Child 44 (2015)

Child 44 speelt zich af in de door Stalin met ijzeren vuist geregeerde Sovjet Unie van na de Tweede Wereldoorlog. Oftewel ‘het paradijs’. Althans als je onnozele dingetjes als voedsel, veiligheid en vrijheid niet belangrijk vindt.

Voormalig soldaat en Held van het Vaderland Leo Demidov (Tom Hardy) werkt als MGB-agent (een soort voorloper van de KGB) krijgt te maken met een reeks kindermoorden. Maar omdat moord officieel niet bestaat in het paradijs worden deze zaken afgedaan als ongelukken en weggemoffeld in een labyrint van bureaucratie. Dat maakt zijn zoektocht naar de dader een stuk lastiger aangezien hij aan alle kanten tegengewerkt wordt.

Child 44 is gebaseerd op het eerste deel van schrijver Tom Rob Smiths Leo Demidov-trilogie. Er was ooit sprake van dat Ridley Scott het boek zou verfilmen, maar die liet het uiteindelijk over aan de Zweed Daniel Espinosa (Safe House). Niet bepaald een gelukkige keuze want als film overtuigt Child 44 totaal niet. Uit de speelduur van dik twee uur blijkt dat Espinosa moeite heeft gehad met het maken van keuzes, er hadden mijns inziens best wat verhaallijntjes uitgekund.

Naast Espinosa’s onbekwaamheid om het bronmateriaal fatsoenlijk om te bouwen tot iets wat goed werkt op het witte doek, doet hij iets wat nog veel erger is. Hij krijgt het voor elkaar om een in theorie geweldige cast totaal voor paal te zetten door iedereen te laten acteren met een dik aangezet Russisch accent. Tom Hardy komt er nog enigszins mee weg, maar misschien alleen omdat het opzetten van gekke stemmetjes nou eenmaal zijn ding is, maar Gary Oldman bijvoorbeeld is zo ongeïnteresseerd bezig dat hij zijn accent regelmatig gewoon vergeet. En dan de actiescènes, Espinosa heeft blijkbaar niet door dat niemand het leuk vindt om te kijken naar vechtscènes waarin je niet kunt volgen wat er voor de heftig bewegende camera gebeurt en wie welke klap opvangt of uitdeelt.

Er zijn wel wàt positieve dingen, de film ziet er goed uit en de sfeer van een dictatuur waarin je constant over je schouder moet kijken en niemand kunt vertrouwen is goed getroffen, maar dat is bij lange na niet genoeg om Child 44 te redden.


"Hij krijgt het voor elkaar om een in theorie geweldige cast totaal voor paal te zetten door iedereen te laten acteren met een dik aangezet Russisch accent."