The Raid 2 (2014)

Gebrek aan ambitie kan regisseur Gareth Edwards niet verweten worden. Na het wereldwijde succes van de eerste Raid, gooit hij het met het tweede deel over een heel andere boeg.

Waar in deel één de claustrofobische locatie van een bestormd flatgebouw juist de grote kracht van de film was, is het toneel nu uitgebreid naar de gehele criminele onderwereld van Jakarta en dat komt de film helaas niet ten goede. Er wordt zo’n kolossale partij personages geïntroduceerd, die ook nog eens allemaal verborgen agenda’s lijken te hebben, dat het je als kijker gaat duizelen. Ik ga daarom dan ook geen poging doen om de plot samen te vatten.

Het is wel wat tegenstrijdig, maar Edwards lijkt de kritiek op zijn vorige film – het gebrek aan plot – té serieus te hebben genomen en overcompenseert dan maar met een verhaal dat gretig leentjebuur speelt bij bijvoorbeeld de Infernal Affair-films. Natuurlijk is de actie nog steeds fenomenaal uitgevoerd en extreem gewelddadig in beeld gebracht. Edwards introduceert daarnaast met Hammergirl en Baseball boy ook twee memorabele tegenstanders voor hoofdrolspeler Iko Uwais maar dat is jammergenoeg ontoereikend om de speelduur van dik tweeëneenhalf uur te rechtvaardigen.


"Er wordt zo'n kolossale partij personages geïntroduceerd, die ook nog eens allemaal verborgen agenda's lijken te hebben, dat het je als kijker gaat duizelen."

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.