Transcendence (2014)

Ook in Hollywood is het best handig connecties te hebben. Wally Pfister werkte bij bijna alle films van Christopher Nolan als Director of photography en mocht als beloning ook een film regisseren. Hij kreeg een flinke zak met geld en Johnny Depp als hoofdrolspeler mee en mocht een script van de fameuze black list verfilmen.

Depp speelt professor Will Caster, een geniale wetenschapper die zich met zijn al net zo geniale vrouw Evelyn (Rebecca Hall) bezig houdt met onderzoek naar en ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Dit tot groot ongenoegen van een terroristische anti A.I.-groepering die een aanslag op hem pleegt die Will ternauwernood overleeft. De snoodaards hebben echter een radioactief besmette kogel gebruikt dus de professor is toch nog ten dode opgeschreven. Een maand heeft hij nog. In een wanhopige poging om iets van Will te behouden besluit Evelyn om zijn bewustzijn te downloaden en te koppelen aan hun meest geavanceerde A.I. systeem. Het experiment lijkt te lukken en Will leeft nu verder in de computer, maar hoeveel is er over van Will en hoeveel is toe te schrijven aan de A.I.?

Transcendence is een film die gaat over de Grote Vragen des Levens. Op zich interessant, ware het niet dat het als film totaal niet werkt. Alsof je naar een dodelijk saaie prequel van Skynet uit The Terminator zit te kijken. Depp lijkt met tegenzin meegewerkt te hebben aan een film waarin hij niet in een mal kostuum of met een gek accentje mag spelen. Ook Rebecca Hall kan weinig sympathie opwekken met haar licht hysterische vertolking van Evelyn, een vrouw die geacht wordt hoogbegaafd te zijn, maar wel heel erg domme keuzes maakt.

Wat ik zelf nogal onbegrijpelijk vond, was het feit dat de film er ook cinematografisch niet bijster speciaal uitziet. Je zou toch denken dat Pfister daar wel even mee uit zou pakken bij zijn debuut, maar niets is minder waar. De special effects zien er zelfs soms nogal knullig uit. Het zal wel een budgetkwestie geweest zijn, maar toch. Ondanks alle grote namen die eraan meegewerkt hebben is Transcendence dus vooral tegenvallend.


"Depp lijkt met tegenzin meegewerkt te hebben aan een film waarin hij niet in een mal kostuum of met een gek accentje mag spelen."

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.