You’re Next (2011)

Weinig nieuws onder de zon, dacht ik nog na de onoriginele openingsscène. Een stel wordt na een potje seks op gruwelijke wijze afgeslacht. Dat verhaaltje kennen we nu toch wel?

Gelukkig weet regisseur Adam Wingard (Pop Skull, A Horrible Way to Die) heel goed wat hij aan het doen is. Hij introduceert een familie slachtoffers, waarvan je van tevoren wel denkt te weten in welke volgorde ze ten prooi aan de gemaskerde aanvallers zullen vallen. Maar nee, doodleuk zaagt hij de stoelpoten der verwachting weg onder de afgestompte kijker. Een van de prooien ontpopt zich als een verrassend inventieve overlever en de aanvallers blijken een behoorlijk ouderwetse motivatie voor de slachtpartij te hebben: good old hebberigheid. Dat kom je niet vaak meer tegen.

En zo zitten er wel meer verfrissende ideeën verborgen in You’re Next, ik heb namelijk nog nooit eerder een blender zo diep in iemands hoofd zien verdwijnen. Chapeau.

De film wordt regelmatig vergeleken met het genrefuckende Cabin in the Woods, maar dat is mijns inziens echt appels met peren. Die film is meer een uit de hand gelopen inside grap, waar You’re Next wat netter binnen het genre van de home invasion thriller blijft. Desalniettemin is het een aanrader, en Wingard bewijst dat hij er een is om in de gaten te houden.


"Ik heb nog nooit eerder een blender zo diep in iemands hoofd zien verdwijnen. Chapeau."