Spring Breakers (2013)

Een van mijn meest favoriete films is Harmony Korines Gummo. Niet dat ik hem wekelijks kijk, maar ik krijg altijd een fluffy warm en knus gevoel in de onderbuik van deze white trash freakshow. Spring Breakers is Korines meest toegankelijke film, maar komt qua gevoel wel aardig in de richting van deze klassieker.

In tegenstelling tot Gummo, zit er wel iets van een plot in: jonge meiden die om hun springbreak vakantie te kunnen bekostigen het criminele pad opgaan en liefdevol opgevangen worden door een drugsdealer annex rapper. De film is geschoten als een hysterische dubstep videoclip, en lijkt op het eerste gezicht weinig te melden te hebben. De excessen van volledig losgeslagen kids worden vrolijk en schaamteloos in beeld gebracht. Yolo en zo. Glorieus middelpunt van deze gekte is rapper Alien (James Franco op zijn meest James Franco-isch) die als een drugdealende Messias het woord verspreidt.

Ik zoek er vast te veel achter, maar het lijkt erop dat Korine de doorgedraaide hedonistische jeugd een spiegel voor wil houden. Of hij vindt het gewoon leuk om jonge chicks in bikini de meest debiele dingen mee te laten maken, dat kan ook. Het doet er ook eigenlijk niet toe, want hij heeft met Spring Breakers een bescheiden mainstream hit te pakken die zowaar hier en daar opduikt in eindejaarslijstjes. Gekkenhuis.


"Glorieus middelpunt van deze gekte is rapper Alien (James Franco op zijn meest James Franco-isch) die als een drugdealende Messias het woord verspreidt."