Gravity (2013)

Gravity is bedrieglijk simpel van opzet. Een drietal astronauten is bezig met een wetenschappelijke missie in de ruimte wanneer de poep de ventilator raakt. Poep in de vorm van een op hol geslagen massa ruimtepuin die op ramkoers ligt met hun locatie. Shit!

Dat gaat natuurlijk niet goed en de enige twee overlevers van de ramp, wetenschapper Ryan Stone (Sandra Bullock) en de door de wol geverfde astronaut Matt Kowalski (George Clooney) zullen al hun hun improvisatietalent aan moeten spreken om veilig naar de aarde terug te kunnen keren.

Regisseur Alfonso Cuarón heeft wat moeite gehad om Gravity überhaupt te kunnen realiseren. Verschillende sterren (waaronder Robert Downey Jr., Angelina Jolie en Scarlett Johansson) haakten al af en maar weinig filmmaatschappijen zagen brood in zijn ruimteavontuur. Uiteindelijk hapte Warner toe en gaf hem een budget. Slim, want de film bleek een verrassend grote hit en heeft inmiddels al het zesvoudige opgebracht.

Ook duikt de film vaak op in eindejaarslijstjes. Terecht, want Cuarón heeft een retespannende film afgeleverd die vooral in het overweldigende IMAX-formaat visueel indruk maakt. Maar het is niet alleen de cgi-eyecandy die goed gelukt is, Clooney en Bullock (is dit na het grappige The Heat zowaar een comeback voor haar?) zijn allebei voortreffelijk. Hun avontuur heeft af en toe een wel erg hoog Murphy’s Law-gehalte, maar houdt de kijker misschien juist daardoor wel in een ijzeren greep want het is natuurlijk wél superspectaculair.


"Hun avontuur heeft af en toe een wel erg hoog Murphy's Law-gehalte."