Sightseers (2012)

Tina en Chris zijn een énig stel. Zij houdt van honden en het breien van kinky lingerie. Hij van caravans, trams en moord. Kleine irritaties zijn voor de roodharige baardmans al genoeg om volledig door het lint te gaan. Het eerste dodelijke slachtoffer op hun zo romantisch bedoelde roadtrip zou nog als ongeluk de boeken in kunnen gaan, maar de sadistische grijns op Chris’ porem doet die twijfel al snel de das om.

Regisseur Ben Wheatley tapt met Sightseers uit een heel andere vaatje dan met zijn vorige film, de duistere thriller annex mindfuck Kill List. Niet dat de hoofdpersonen hier alledaags zijn, Chris is een maniak met een kort lontje en de enigszins naïeve Tina gaat wel héél makkelijk mee in zijn bloeddorst. Natural Born Killers in een caravan, maar dan op zijn Brits, dus gortdroog en mistroostig. Wanneer ze onderweg een sympathieke fietsvakantievierder ontmoeten, onstaan er flinke scheuren in de prille relatie van de lovers. Chris spendeert in Tina’s ogen teveel tijd met de fietser en haar jaloezie begint ziekelijke vormen aan te nemen.

Het bizarre scenario werd ditmaal niet door Wheatley zelf geschreven, maar door de twee geweldige hoofdrolspelers Steve Oram en Alice Lowe (beiden ook standup comedians) die het plot lekker uit de bocht laten gieren. De film ziet er daarnaast ook nog eens zeer fraai uit dankzij de prachtige locaties waar hij is opgenomen. Een mooi contrast met het bloederige spoor van geweld wat de twee achterlaten.

Wheatley heeft pas drie films gemaakt (de zwartkomische misdaadfilm Down Terrace uit 2009 was zijn eerste) maar heeft nu al een heel eigen stem. Ik ben dan ook weer erg benieuwd naar zijn nieuwste film A Field in England over een groep zeventiende eeuwse soldaten die in een veld rare paddenstoelen techt komen.


"Chris is een maniak met een kort lontje en de enigszins naïeve Tina gaat wel héél makkelijk mee in zijn bloeddorst."