Looper (2012)

Looper speelt zich af in 2044 waar het – ondanks dat het nog dertig jaar zal duren voordat tijdreizen realiteit is – voor slimme lieden toch mogelijk is om hier een slaatje uit te slaan. In 2074 is het namelijk dankzij perfecte opsporingstechnieken onmogelijk om iemand ongestraft om zeep te helpen, behalve dus wanneer je ze met een zak over hun hoofd en een tas met zilver op hun rug, als betaling voor de moordenaar, terugstuurt in de tijd, om daar afgeknald en opgeruimd te worden.

Joe (Joseph Gordon-Levitt) is zo’n Looper. Ze worden zo genoemd vanwege de kleine lettertjes uit het contract waarin staat dat ze ooit hun toekomstige zelf voor de loop van hun buks zullen aantreffen. Te herkennen aan een betaling in goud in plaats van de gewone zilverstukken. Wanneer jonge Joe op een kwade dag de oude Joe (Bruce Willis) voor zijn voeten krijgt, gaat de geplande moordpartij volledig de mist in en oude Joe weet te ontsnappen. Om zijn loop alsnog te kunnen sluiten moet jonge Joe een ware klopjacht op zichzelf houden. Wanneer ze elkaar eindelijk onder vier ogen te spreken krijgen blijkt oude Joe heel wat missies te hebben, waaronder het termineren van The Rainmaker, een grote crimebaas uit de toekomst die bezig is alle Loopers uit te schakelen. Meer verklappen over het plot van Looper zou zonde zijn, want het leuke van deze film is juist het onvoorspelbare karakter

Dat tijdreizen an sich al een ingewikkelde zaak vol paradoxen is, lijkt regisseur Rian Johnson (Brick, The Brothere Bloom) niet te deren en hij vult zijn film vrolijk op met andere mysterieuze zaken zoals telekinetisch begaafde mutanten en bizarre misdaadorganisaties. En met Gordon-Levitt onder een dikke laag schmink en een zeldzaam geïnspireerde Bruce Willis heeft hij twee goede Joes in zijn cast.

Johnson heeft met Looper een fraaie dystopische sf gemaakt waarin hij niet netjes alle opgeroepen vragen beantwoord, maar er bewust een paar open laat. Het publiek mag dus voor de verandering de grijze massa eens gebruiken. Zeer geslaagd.


"Het publiek mag dus voor de verandering de grijze massa eens gebruiken"

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.