Plan C (2012)

Ronald (Ruben van der Meer) is een politieagent van likmevestje. Hij is gescheiden, loopt op zijn werk de kantjes er van af en heeft een enorme gokschuld bij een Chinese crimineel. Wanneer de kornuiten van deze maffiabaas verhaal en geld komen halen bij zijn ex-vrouw en zoontje verzint hij een plan. Hij wil de ondergrondse pokerclub waar hij regelmatig vertoeft laten overvallen.

Geniaal idee natuurlijk, want de cash ligt er bijna voor het oprapen in een slecht beveiligd achterafkamertje. Klein probleempje: Ronald heeft handlangers nodig. Zijn vaste heler, de scharrelaar Gerrit (René van ’t Hof), is wel bereid te helpen en hij weet wel iemand die dat ook wil, zijn zwager Bram (Ton Kas). Dat de onberekenbare Bram een heel ander idee van geweldloos heeft dan Ronald en Gerrit, daar komen ze pas achter als het veel en veels te laat is.

Plan C werd – terecht, want het is een goeie genrefilm – voor een hele bups Gouden Kalveren genomineerd, maar wist slechts die van beste scenario (geschreven door regisseur Max Porcelijn) in de wacht te slepen. Niet echt logisch, want het scenario is niet bepaald het sterkste punt van de film. Niet dat het een slecht verhaal is, alleen een tikkie voorspelbaar. Wél erg goed zijn de drie hoofdrolspelers waarbij Ruben van der Meer zijn eerste hoofdrol goed benut en van Ronald een mooie tragische antiheld maakt. Ton Kas is ook fabuleus als de licht ontvlambare Bram, die met allerlei ongemakken en neuroses rondloopt. René van het Hof doet wat hij altijd doet en kan dat dus in zijn slaap nog, maar dat neemt niet weg dat het weer een leuke rol van hem is.

De film is tot stand gekomen als liefdewerk oud papier-productie waarbij de cast en crew overal geld vandaan heeft moeten pulken om überhaupt aan filmen toe te komen, en ik ben blij dat het ze is gelukt, want Plan C is een van de leukere komische misdaadfilms van de laatste tijd. En daar hoef ik dan niet eens ‘voor Nederlandse begrippen’ aan toe te voegen.


"Ruben van der Meer benut zijn eerste hoofdrol goed en maakt van Ronald een mooie tragische antiheld."