Lockout (2012)

In de ruimte kan niemand je horen schreeuwen, en al helemaal niet wanneer je ingevroren bent in een om de aarde zwevende penitentiaire instelling. In de toekomst hebben ze het probleem van overvolle gevangenissen namelijk op deze manier creatief opgelost. Totdat een onverlaat weet te ontsnappen, de dochter van de president gijzelt, en alle diepgevroren inwoners ontdooit. Chaos en wanorde is het gevolg. De in ongenade gevallen ex-agent Snow (Guy Pierce) krijgt de opdracht om haar te redden.

Lockout komt uit de pen van Luc Besson, maar lijkt wel samengesteld uit plot-onderdelen van andere films. De sarcastische hoofdpersoon is gemodelleerd naar Snake Plissken uit Escape from LA/New York, de losgeslagen gevangenen zijn geleend uit Con-Air, daarnaast is er ook vrolijk gejat uit de Die Hard-serie, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dat er geen mega-budget geweest moet zijn, blijkt wel uit de beroerde special effects, maar op de een af andere manier zijn ze door hun crappiness wel grappig. Naast Guy Pierce als Snow en Maggie Grace als de damsel in distress is er een grote rol weggelegd voor Joseph Gilgun (uit de geweldige Engelse serie Misfits) die de geflipte psychopaat Hydell gestalte mag geven. Dat doet ie leuk, maar zijn gedoe wordt op den duur wel wat vermoeiend. Lockout is dus geen film die de actiecliché’s weet te vermijden, maar het gebeurt met zo’n vaart dat het achteraf toch best een vermakelijke film is gebleken.


"Lockout lijkt wel samengesteld uit plot-onderdelen van andere films."