Intouchables (2011)

Je moet er wat voor overhebben, zo’n uitkering. Elke keer jezelf maar weer uit bed slepen om naar zo’n verplichte sollicitatie te gaan. Vervelend hoor. Ook de Senegalese immigrant Driss moet er aan geloven, en voor hij het weet zit hij opgescheept met een baantje als verzorger van de meervoudig verlamde miljonair Philippe.

Intouchables was een onverwacht groot bioscoopsucces, niet alleen in het land van herkomst Frankrijk, maar eigenlijk in heel Europa en dus ook in Nederland trok de film enorm veel bezoekers. Wel begrijpelijk, want Intouchables is een echte laagdrempelige buddyfilm. De twee tegenpolen Philippe en Driss hebben meer gemeen dan ze allebei aanvankelijk dachten. Driss is een rouwdouwer met een crimineel verleden en Philippe is een succesvolle ondernemer die door een noodlottig ongeluk met een paraglider verlamd raakte. Toch ontstaat er een hechte vriendschap tussen de twee, zoals dat zo mooi gaat in films. En ook in het echte leven blijkbaar want Intouchables is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Juist daar gaat het een beetje mis met de film. Ondanks de twee geweldige hoofdrolspelers en de goede grappen, kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat het allemaal wel wat scherper had gekund. Ik vond het allemaal wat té braaf en sommige verhaallijnen zoals die waarin Driss’ leven van vroeger weer doorsijpelt in zijn nieuwe bestaan, verdwijnen voor het gemak spontaan naar de achtergrond. Dat neemt niet weg dat de film zeer onderhoudend is, maar de totale ophemeling die de film nu ontvangt vind ik wel wat overdreven.


"Ondanks de twee geweldige hoofdrolspelers en de goede grappen, kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat het allemaal wel wat scherper had gekund."