Abraham Lincoln Vampire Hunter (2012)

Schrijver Seth Grahame-Smith vindt het grappig om bovennatuurlijke elementen toe te voegen aan historische en/of klassieke verhalen, resulterend in mash-ups als Pride and Prejudice and Zombies en het nu dan dus verfilmde Abraham Lincoln Vampire Hunter. Aan Day/Nightwatch en Wanted-regisseur Timur Bekmambetov de eer om hier iets moois van te maken.

Gebaseerd op Honest Abe’s eigen ‘Secret Diaries’ leren we dat het leven van de zestiende president van de Verenigde Staten vol zat met confrontaties met die vervelende bloedzuigers. Zijn moeder viel bijvoorbeeld al ten prooi aan deze klieren toen Abraham nog een kleine jongen was. Reden genoeg om de houthakbijl ter hand te nemen en wraak te nemen. Zijn eerste poging om de moordenaar van moederlief aan te pakken is nog een groot fiasco, maar dankzij ingrijpen van de mysterieuze vampierjager Henry, weet Abraham het niet alleen te overleven, maar door Henry’s keiharde training zelfs te schoppen tot Vampire Slayer klasse A. Buffy eet je hart uit.

Ik moet toegeven dat ik niet al te hoge verwachtingen had van deze film, natuurlijk zou het met Bekbambetov aan het stuur er best cool uitzien, maar de combi van historie met – alweer! – vampieren leek me niet al te boeiend. En daarnaast waren de recensies uit de VS ook niet al te best…
Misschien wel door deze lage verwachtingen was ik juist prettig verrast. Hoogstaand wordt het natuurlijk allemaal niet, maar de film is wel behoorlijk vermakelijk. Mede dankzij de puike cast die naast Benjamin Walker in de titelrol bijvoorbeeld bestaat uit een weer erg goede Dominic Cooper (The Devil’s Double) als Henry en een wel heel vervelende Rufus Sewell (Dark City) als Lincolns nemesis Adam.

Het historische levensverhaal van Lincoln zit de visuele bombast van Bekmambetov een beetje in de weg, en het is merkbaar dat hij zich voor de gelegenheid heeft ingehouden, maar hij schudt ook gelukkig met regelmaat de meest belachelijke zwaartekracht ontkennende actiescènes uit zijn mouw. Abraham Lincoln Vampire Hunter is popcornvermaak zoals het bedoeld is.


"Bekmambetov schudt met regelmaat de meest belachelijke zwaartekracht ontkennende actiescènes uit zijn mouw"