Age of Heroes (2011)

Iedereen kent Ian Fleming natuurlijk als de bedenker van James Bond, maar deze ouwe rakker heeft ook ooit aan het hoofd gestaan van de 30 Assault Unit, de voorloper van de SAS. Age of Heroes gaat over een van de missies van deze eenheid tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De film volgt de avonturen van de recalcitrante corporaal Rains (Danny Dyer) die na een akkefietje met een hoger geplaatste officier gearresteerd wordt. Hij wordt echter door majoor Jones (Sean Bean) uit de bajes gevist om ingelijfd te worden in de eerder genoemde 30 Assault Unit. Ze moeten een Nazi-basis in Noorwegen infiltreren om zodoende de dan nog vooruitstrevende radar-tochnologie van de Duitsers te ontmantelen en te stelen.

Age of Heroes is geen film die dingen doet die al niet duizenden keren eerder gedaan zijn. Er is een obligate trainingsmontage waarin we zien hoe het zooitje ongeregeld klaargestoomd wordt voor de strijd. Er is een blaffende drillsergeant die met gezwollen aderen in de nek bevelen schreeuwt en zijn manschappen tot op het bot tergt. En dan zijn er natuurlijk ook de boosaardige Duitsers die tussen neus en lippen door een hele Noorse familie executeren die onze Britse helden gezien zouden hebben. Dit alles onder sadistisch gelach, want zo zijn ze hè? Die Duitsers.

Ondanks de aanwezigheid van een aantal niet heel slechte acteurs, waaronder Sean Bean (Lord of the Rings, Game of Thrones) en Aksel Hennie (Headhunters) oogt de film toch een beetje knullig. Daarnaast is Danny Dyer een zeer beperkte acteur en eigenlijk alleen leuk wanneer hij programma’s over hooligans presenteert. Wat verder opvalt is de ijver van de grimeurs, zelfs wanneer de soldaten door maagdelijk witte sneeuw banjeren zitten ze onder de modder en bloed en andere troep. Waarschijnlijk onder het mom van realiteit, maar je kunt ook overdrijven.
Wat ook een beetje vreemd is; de film is plotsklaps afgelopen. Het ene moment zijn de manschappen nog druk aan het ontsnappen naar Zweden, en dan hoepla, aftiteling. Het geld was zeker op.


"Zelfs wanneer de soldaten door maagdelijk witte sneeuw banjeren zitten ze onder de modder en bloed en andere troep."