The Dictator (2012)

Aladeen is een dictator van de oude stempel. De megalomane alleenheerser regeert met ijzeren vuist en een bed vol gewillige en betaalbare starlets over het fictieve oliestaatje Wadiya. Wanneer hij in New York is om de Verenigde Naties toe te spreken wordt hij door zijn verraderlijke oom vervangen door een dubbelganger, de halfdebiele geitenhoeder Efawadh.

Na de mockumentaries Borat en Brüno gooit komiek Sacha Baron Cohen het over een andere boeg. Ditmaal dus geen argeloze slachtoffers die door Baron Cohen in de zeik worden genomen, maar gewoon acteurs met een script. Aan de ene kant jammer, want dat leverde in de vorige films wel de leukste momenten op, maar aan de andere kant wel begrijpelijk want zijn tronie is zelfs vermomd onder vreemde gezichtsbeharing té bekend geworden om mensen nog te kunnen foppen.

Aladeen is in tegenstelling tot zijn vorige films geen typetje uit de Ali G-show, maar helemaal nieuw doet hij ook weer niet aan. De domheid van Borat en Ali G. gemixt met de arrogantie van Brüno en dan aangevuld met een enorme Bin Laden-baard. Naast Baron Cohen hebben Anna Faris, Ben Kingsley en John C. Reilly geinige rolletjes en het terugkerende thema van muzikale evergreens met Arabische zang is best een geslaagde vondst. Maar het vreemde aan The Dictator is dat er enorm veel verschil zit in het grapniveau. Voor elke dijenkletser is er ook een tenenkrommende tegenpool te vinden waar ik me bij afvroeg of er überhaupt iemand aanwezig is geweest om Baron Cohen en zijn vaste regisseur Larry Charles terug te fluiten. Naarmate de film vordert worden de grappen wel wat sterker, met een post 911-helicoptervlucht als hoogtepunt, dus uiteindelijk staat de lolligheidsmeter nog in het groen, maar het is nipt. Aladeens speech over Amerika laat zien dat er ergens in The Dictator zelfs een scherpe satire schuilt, maar tussen de onderbroekenlol komt die niet echt lekker uit de verf.


"Voor elke dijenkletser is er ook een tenenkrommende tegenpool te vinden."