The Cabin in the Woods (2012)

Dat The Cabin in the Woods geen standaard-slasher is blijkt wel uit het feit dat ik me tijdens het zien van de beginscène afvroeg of ik wel in de goede bioscoopzaal zat. Wat heeft dit geouwehoer van suffe kantoormannetjes te maken met hitsige jongeren die afgeslacht gaan worden in een afgelegen boshutje? Heel veel…

Met verborgen camera’s worden de vijf horrorstereotype karakters – namelijk de slet, de sportieveling, de nerd, de stoner en de maagd – gevolgd en gemanipuleerd. Zijn ze in een reality-show beland of is er iets heel anders aan de hand? Dat laatste natuurlijk, aangezien deze film geregisseerd is door Drew Goddard, die zich regelmatig in het kamp van JJ. Abrams en Joss Whedon bevindt. Geen types die voor de makkelijke weg gaan en de kijker graag op het verkeerde been zetten. En dat is precies wat je van The Cabin in the Woods kunt verwachten. Alle horrorclichés komen langs en worden finaal door de mangel gehaald. Net wanneer je denkt dat je het doorhebt komt er een nieuwe plotwending de hoek omzeilen en zet alles weer op zijn kop.

Daarnaast heeft Goddard een leuke cast uitgezocht, aan de kant van het slachtvee vinden we bijvoorbeeld Chris Hemsworth (Thor) als de net iets te stoere mannetjesputter Curt. Ook Kristen Connolly is overtuigend als de verlegen maagd die een stuk taaier is dan ze eruitziet. Maar de show wordt gestolen door Fran Kranz als de immer gedrogeerde Marty die ondanks zijn buzz als enige door lijkt te hebben dat er iets niet helemaal in de haak is in dat vreemde hutje. Aan de andere kant van de camera’s vinden we droogkomische acteurs als Richard Jenkins (Six Feet Under) en Bradley Whitford (The West Wing) die de hele operatie leiden.

Met The Cabin in the Woods hebben Goddard en zijn team alvast een van de leukste films van het jaar afgeleverd die misschien over een aantal jaar genoemd zou kunnen worden in het rijtje films die het horrorgenre van vers bloed hebben voorzien zoals The Evil Dead, Scream en Shaun of the Dead.


"Alle horrorclichés komen langs en worden finaal door de mangel gehaald."