Safe House (2012)

CIA-groentje Matt (Ryan Reynolds) kwijnt weg als beheerder van een safe-house in Zuid-Afrika wanneer hij onverwacht iets te doen krijgt. Levende legende onder de overlopers, Tobin Frost (Denzel Washington) is opgepakt bij de Amerikaanse ambassade en zal ondergebracht worden op zíjn geheime locatie. Wat een eer.

Het CIA-team ondervragers onder leiding van een behoorlijk uitgedeide Robert Patrick is net goed en wel begonnen met het waterboarden van Frost wanneer ze van buitenaf aangevallen worden. Er is dus blijkbaar ergens een lek, want deze locatie zou eigenlijk niemand mogen weten. Voor hij het doorheeft is Matt samen met de niet bepaald lekker meewerkende Tobin op de vlucht en weet hij niet meer wie hij kan vertrouwen.

Safe House is zo’n film waarbij lage verwachtingen het kijkplezier behoorlijk kunnen vergroten. Wereldwijd afgeschoten door de pers, maar blijkbaar wel door het gewone publiek omarmd, want de film heeft al weer meer opgebracht dan hij gekost heeft. En wel terecht ergens, want ondanks de tekortkomingen in het clichématige script en het feit dat Reynolds volledig van het doek gespeeld wordt door Washington, is Safe House wel een lekkere no-nonsense spionage-thriller. Regisseur Daniel Espinosa (Snabba Cash) moet nog wel leren dat actiescènes niet perse in nanosecondes gemonteerd hoeven te worden, maar verder kwijt hij zich verdienstelijk van zijn taak. Zuid-Afrika is natuurlijk ook weer eens een ander decor dan de VS dus dat scheelt ook al weer. Zoals gezegd is Washington weer lekker op dreef als de mysterieuze Tobin Frost en daarnaast heeft Espinosa zijn Snabba Cash-hoofdrolspeler Joel Kinnaman – de toekomstige Robocop – ook nog een leuk klein rolletje meegegeven. De film is dus geen voer voor eindlijstjes, maar voor anderhalf uur vermaak hapt hij prima weg.


"Safe House is zo'n film waarbij lage verwachtingen het kijkplezier behoorlijk kunnen vergroten"