Tropa de Elite 2 (2010)

Tropa de Elite 2: The Enemy Within speelt zich dertien jaar af na de gebeurtenissen uit deel een. Nascimento is inmiddels luitenant geworden en Matias is gepromoveerd tot leider van de eenheid. Een bloedstollende inval van de BOPE in een gevangenis vol opstandelingen gaat echter niet zoals gepland met het nodige bloedvergieten tot gevolg.

Een zondebok wordt aangewezen en Nascimento wordt afgescheept met een rottig kantoorbaantje. Hij komt erachter dat de corruptie een stuk hoger zit dan hij aanvankelijk dacht en het hele bestaan van zijn geliefde BOPE komt op losse schroeven te staan.

Wat meteen opvalt aan The Enemy Within is dat de film een stuk gelaagder en ambitieuzer is dan de voorganger. We zien niet alleen meer de strijd tussen de BOPE en de gangsters, ook de politiek waarbij Nascimento tegen zijn zin in betrokken raakt, speelt een grote rol. Ook zijn familieomstandigheden zijn ten op zichte van de eerste film nogal veranderd. Hij is inmiddels gescheiden en zijn puberende zoon lijkt zich steeds verder van zijn vader af te keren. Wanneer zijn strijd tegen corruptie en misdaad aandacht trekt van gevaarlijke tegenstanders komen zijn vrienden en familie in gevaar en zal hij drastische maatregelen moeten nemen.

Er zijn een hoop redenen waarom het tweede deel beter is dan deel een. Het complexere verhaal, de wederom geweldige rol van Wagner Moura die Nascimento een stuk gerijpter en nog getormenteerder neerzet. Ook het flitsende camerawerk en de dreunende soundtrack zijn weer van grote klasse. Het is duidelijk dat regisseur José Padilha zichzelf op alle fronten verbeterd heeft. Dat belooft wat voor zijn Robocop reboot/remake waar hij nu mee bezig is.


"Wat meteen opvalt aan The Enemy Within is dat de film een stuk gelaagder en ambitieuzer is dan de voorganger."