Rundskop (2011)

Veeboer Jacky Vanmarsenille is een grote opgepompte vleeshomp van een man. Zijn kolossale postuur komt hem aardig van pas als het weer eens nodig is om een zakenrelatie te intimideren. Jacky is namelijk ook betrokken bij de illegale handel in groeihormonen.

Jacky zat al muurvast in een web van criminaliteit en louche zaakjes, maar wanneer zijn oude jeugdvriend Diederik opduikt wordt hij ook weer geconfronteerd met zijn jeugd waarin hij een nogal traumatische ervaring meemaakte. In een bloedstollende flashback zien we hoe en waarom onze Jacky de man is geworden die hij nu is. Nasty is een understatement. Als hij dan ook nog eens verdacht wordt van de moord op een speciale agent die bezig was met het oprollen van de hormoonmaffia, zakt hij alsmaar dieper in de onwelriekende gierput die zijn leven heet.

Wat is dat toch met Belgische films? De mistroostigheid druipt er met bakken tegelijk vanaf, en net als in Ex-Drummer en De Helaasheid der Dingen is ook Rundskop gedrenkt in een groezelige saus van grijze ellende en narigheid. Is het leven echt zo klote daar in het platteland van België? Wat in ieder geval vaststaat, is dat Rundskop uitstekend is geslaagd. De debuutfilm van regisseur en scenarioschrijver Michaël R. Roskam is een sobere maar krachtige film die vooral drijft op de geweldige performance van Matthias Schoenaerts als de getroubleerde Jacky. Als een ware method actor heeft hij zichzelf getransormeerd in de zwijgzame spierbundel. Met een dieet van 6000 calorieën per dag kwam de van nature niet heel breed gebouwde acteur zo’n 27 kilo aan. De steroïden die zijn karakter Jacky zelf wel als Smarties naar binnen tikt liet hij vanwege de bijwerkingen wijselijk staan. Wel zo snugger. Naast Schoenaerts komen we ook onze eigen Frankie Lammers tegen die de onbetrouwbare zakenpartner van Jacky speelt.

De enige dissonanten in de cast van Rundskop zijn de twee franstalige garagehouders die als comic relief worden opgevoerd, maar net een tikkie te lollig zijn in verhouding tot de rest. Verder niets dan lof voor dit indrukwekkende debuut.


"Jacky zakt alsmaar dieper in de onwelriekende gierput die zijn leven heet."

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.