13 (2011)

Mickey Rourke – altijd goed voor een relletje – vond 13 maar een ‘piece of crap’, en als mensen hem niet zouden geloven mochten ze Ray (Winstone) en Jason (Statham) bellen, want die vonden het ook maar kut. Dat belooft wat voor regisseur Géla Babluani’s eigen remake van zijn grauwe debuutfilm!

Het verhaal is min of meer hetzelfde als in het origineel. Electricien Vince hoort bij zijn klant per ongeluk van een grote financiële buitenkans en wanneer deze door een overdosis sterft, pikt hij de envelop van de dooie in en volgt in zijn plaats de aanwijzingen op. Hij wordt opgepikt door een taxi en ergens in the middle of nowhere gedumpt vanaf waar hij weer naar een andere geheime locatie wordt gebracht. Hij blijkt mee te moeten doen aan een illegaal russisch roulette-tournooi. Ga in een cirkeltje staan, stop een kogel in het wapen, richt je pistool op je buurman, haal de trekker over en hoop maar dat degene die achter je staat geen kogel in de kamer heeft zitten. Geen sport waar waar je veel skills voor nodig hebt, wel een die zenuwslopend is.

Het is jammer dat 13 al een keer eerder gemaakt is, anders was het best wel een toffe film geweest en zo slecht als Rourke het doet voorkomen is het nu ook weer niet. In vergelijking met het origineel hebben de karakters meer backstory en in kleur oogt het allemaal net iets gelikter. De film heeft natuurlijk een bijzondere cast, naast Rourke, Statham en Winstone is vooral Michael Shannon erg grappig die helemaal uit zijn plaat mag gaan als de overenthousiaste master of ceremony. De bijdrage van 50 Cent vergeten we voor het gemak maar even. Hoofdrolspeler Sam Riley is alleen wel wat kleurloos als de totaal uit zijn element zijnde Vince.

Toch kan de remake het niet halen bij het origineel Tzameti. Het groezelige ondergrondsfeertje en de grimmige balkan-koppen van de deelnemers spraken een stuk meer tot de verbeelding dan die van 13’s overbekende cast. Ook voegen de uitgebreidere achtergrondverhalen van de deelnemers weinig toe aan het in weze bloedsimpele maar erg spannende verhaal. Hopelijk heeft Babluani geleerd van zijn Hollywood-avontuur en gaat hij gewoon weer terug in eigen land een leuke film maken.


"Geen sport waar waar je veel skills voor nodig hebt, wel een die zenuwslopend is"

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.