Ziggy Marley’s Marijuanaman – 2011

Superhelden komen er in alle soorten en maten en hun krachten zijn al net zo divers. Uit het brein van Ziggy ‘zoon van Bob’ Marley komt de buitenaardse Marijuanaman die het onder invloed opneemt tegen boosaardige corporaties.

Het hele concept klinkt natuurlijk uitermate debiel, maar Marijuanaman is eigenlijk wel een grappige comic en een stuk serieuzer dan ik verwacht had. Ik verwachtte een flauwe drugsparodie, maar dat is het gelukkig niet geworden. Dat de gedrogeerde hersenspinsels van meneer Marley nog enigszins leesbaar zijn is voornamelijk te danken aan schrijver Joe Casey (Automatic Kafka, Godland) en indieheld Jim Mahfood wiens lekker losse tekenstijl de comic naar een veel hoger plan tilt dan het eigenlijk verdient. Als je de er wel heel dik opliggende pro-drugs boodschap met een korreltje zout kunt nemen, zit er wel een klein pareltje verstopt in Marijuanaman.


"Jim Mahfoods lekker losse tekenstijl tilt de comic naar een veel hoger plan dan het eigenlijk verdient"