The Adventures of TinTin: The Secret of the Unicorn (2011)

Ik was zelfs als kind al nooit lid van Kamp Kuifje. Nee, Suske en Wiske waren natuurlijk veel cooler. Die hadden ten eerste veel meer avonturen, en ten tweede vond ik Kuifje eigenlijk maar een braaf pisventje. Steven Spielberg is het blijkbaar niet met me eens getuige zijn verfilming van de avonturen van de eigenwijze journalist.

Wanneer Kuifje op de markt een schaalmodel van een schip koopt heeft hij zich met die aankoop een hoop problemen op de hals gehaald. Er blijkt namelijk in de mast een gedeelte van een raadselachtige schatkaart te zitten, maar is waardeloos zonder de andere delen. Al gauw wordt zijn appartement overhoop gehaald en bevindt hij zich in een wild avontuur wat hem over de hele wereld brengt en hem met bijzondere figuren samenbrengt. Zoals de immer straalbezopen kapitein Haddock, de boosaardige Sakharine, en natuurlijk de niet al te snuggere tweeling Jansen en Jansen.

Ondanks mijn gebrek aan passie voor de oorspronkelijke strips, heb ik me toch wel kunnen vermaken met TAOTT:TSOTU (zelfs afgekort een veels te lange titel) en dat is vooral te danken aan de leuke stemmencast waarbij vooral Andy Serkis als kapitein Haddock nog wel grappig is. Ook Simon Pegg en Nick Frost als de stupide tweelingagenten zijn goed voor een enkele glimlach hier en daar. Maar waar de film vooral in excelleert is de prachtige animatie. In een vreemde karikaturale, maar extreem gedetailleerde stijl is dit vooral de show van de digitale kunstenaars die Hergés wereld naar drie dimensies hebben omgezet. Het dode ogen syndroom wat nog weleens kleeft aan dit soort films, steekt gelukkig nauwelijks de kop op.

Ondanks de nobele pogingen van Edgar Wright (Shaun of the Dead), Steven Moffat (Doktor Who, Sherlock) en Joe Cornish (Attack the Block) om het script wat pit te geven hebben de avonturen van TinTin nog steeds een erg oubollig karakter, maar dat is wel begrijpelijk, gezien het antieke bronmateriaal. Het zou wel een beetje gek zijn om Kuifje al vloekend cokesnuivend en neukend ten tonele te brengen, toch? Of de film een enorm succes gaat worden betwijfel ik, voor Amerikanen is Kuifje te onbekend, maar dat Spielberg zijn hele ziel en zaligheid erin heeft gestort is wel duidelijk. En een mindere Spielberg is altijd nog beter dan geen Spielberg.


"De avonturen van TinTin hebben nog steeds een erg oubollig karakter, maar dat is wel begrijpelijk gezien het antieke bronmateriaal"

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.