The Help (2011)

De slavernij was in de jaren zestig van de vorige eeuw dan misschien officieel afgeschaft in de Verenigde Staten. In het stadje Jackson, Mississippi was daar weinig van te merken. Welgestelde blanke vrouwen lieten maar al te graag het vieze opvoed- en schoonmaakwerk over aan gekleurde vrouwen die de taken voor een hongerloontje van deze verwende nesten overnamen.

The Help is het verhaal van een van deze vrouwen, Aibileen Clark, die al vanaf haar veertiende in de poepluiers en stofnesten verkeerde. Haar verhalen worden opgeschreven door de idealistische schrijfster Eugenia ‘Skeeter’ Phelan (Emma Stone), die zich als een van de weinige verzet tegen deze mensonterende gang van zaken. Ze komt uit een goed milieu dus het wordt haar niet bepaald in dank afgenomen door haar vriendinnen van de bridge-club, die maar niets van haar begrijpen. De gekleurden zijn er in hun ogen alleen om de witte meesters en meesteressen te dienen en moeten verder niet zeuren. Het kost Skeeter flink wat moeite om Aibileen en haar vriendinnen over te halen om hun verhalen te vertellen, uit angst om hun baan te verliezen of misschien wel erger. Maar wanneer Aibileen uiteindelijk toestemt volgen er al snel meer, Aibileens beste vriendin, de hilarische Minny voorop. Skeeters boek wordt onverwacht een groot succes, maar dit heeft wel verstrekkende gevolgen.

Ik had niet verwacht dat ik me zo zou hebben vermaakt met The Help. Het leek me echt weer zo’n typische Oprah Winfrey-film, maar mijn vooroordelen waren onterecht. Het is een aangrijpende film geworden over de beschamende misstanden in Amerika in een periode die nog niet eens zo heel ver achter ons ligt. En ondanks dat The Help een flinke tearjerker kan zijn, kan er ook genoeg gelachen worden, vooral om de acties van Minny, een erg goede rol van de kloeke Octavia Spencer. Emma Stone in de rol van de enthousiaste Skeeter is natuurlijk ook geen straf om dik twee uur mee door te brengen, maar Viola Davis als Aibileen speelt de rol van haar leven. Erg goed.
Natuurlijk is de film wel – no pun intended – zwart/wit in het neerzetten van goed en kwaad, vooral Bryce Dallas Howard als het in-en-in slechte racistische kreng Hilly is nogal eendimensionaal, maar toch is het fijn om te zien dat het kwaad hier lekker lomp gestraft wordt. De film was in de VS een onverwacht groot succes en heeft inmiddels al meer dan 170 miljoen dollar opgebracht, waarschijnlijk door Oprahs niet te evenaren invloed, maar misschien ook wel omdat het gewoon een goede film is.


"The Help leek me echt weer zo'n typische Oprah Winfrey-film, maar mijn vooroordelen waren onterecht."

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.