Norwegian Ninja (2011)

De Noor Arne Treholt is een politicus die ten tijde van de Koude Oorlog opgepakt werd op verdenking van spionage. Hij zou in het geniep Noorse staatsgeheimen hebben doorgespeeld naar Irak en de Sovjet-Unie en werd daar in 1984 ook voor veroordeeld. Norwegian Ninja vertelt ons het wáre verhaal achter deze mysterieuze man.

Als we deze film mogen geloven zou Treholt namelijk aan het hoofd staan van een uiterst geheime ninja-organisatie die zich inzet om Noorwegen zo veilig mogelijk houden tijdens de koude oorlog. Een soort MI5, maar dan met ninja’s. En in Noorwegen. Met bleke Noren. Kommandor Treholts Ninjatroppen bestaat uit een hele verzameling kleurrijke figuren, waaronder een jonge leerling-ninja die niet al te slim is, maar die wel een speciale band met dieren heeft. Ook is er een ninja die alles voor het nageslacht vastlegt met de camera. Handig, zo kunnen we mooi zien hoe Treholt zijn organisatie runt en met wat voor gespuis hij te maken krijgt in zijn nobele strijd.

Norwegian Ninja is een film die je haat of die je geweldig vind, het is namelijk zó absurd dat er haast geen tussenweg mogelijk is. In fletse jaren zeventig kleuren en met extra-sneue special effects wordt er expliciet gemikt op een cultstatus. Af en toe iets te veel, maar ik heb er toch vaak genoeg hard om kunnen lachen. Treholt maakt bijvoorbeeld consequent zijn entree door middel van de bekende rookbom, of dat nu gepast is of niet. Ook de hilarische battle tussen twee leerling-ninja’s om toe te mogen treden tot de hoogste rang van de organisatie was voor mij een van de hoogtepunten van de film.
Het moet dus wel je cup of tea zijn, maar als dat het geval is, kun je je geen buil vallen aan de ongein van de Noorse Ninja’s.


"In fletse jaren zeventig kleuren en met extra-sneue special effects wordt er expliciet gemikt op een cultstatus"