The Devil’s Double (2011)

Latif Yahia heeft een ongelukkig talent. De Iraakse soldaat lijkt namelijk sprekend op Uday Saddam Hussein, de zoon van die besnorde Irakese dictator die zijn laatste jaren in een putje onder de grond doorbracht. Deze Latif wordt vriendelijk verzocht om Udays officiële dubbelganger te worden en zeg maar eens nee tegen iemand die dreigt je hele familie uit te roeien.

Uday ziet eruit als een kruising tussen Freddy Mercury en Borat, maar ondanks zijn lollige voorkomen en playboy-gedrag is hij een paranoïde cokesnuivende seksmaniak die er een gewoonte van heeft gemaakt om veels te jonge meisjes in zijn wagen te lokken en er zijn smerige gang mee te gaan. Leuk zo´n baas. Latif wordt door een plastisch chirurg onder handen genomen en krijgt een nieuw gebitje aangemeten zodat hij nog meer op de zoon van de dictator lijkt, maar echt een happy camper is hij niet. Hij mag dan wel baden in de luxe van zijn dubbelganger, maar is eigenlijk nog steeds een gevangene. Hoe hij zijn best ook doet, hij lijkt maar niet te kunnen ontsnappen uit de klauwen van de overal maar weer opduikende Uday. Wanneer hij ook nog eens iets te warme gevoelens voor Sarrab, Udays favoriete vrouw, begint te krijgen speelt hij met vuur en is zelfs hij zijn leven niet meer zeker.

Er is een hoop mis met The Devil´s Double. Het tempo is heel inconsistent, van tergend sloom naar hak op de tak en de irak-cliché’s vliegen je om de oren. Ook Ludivine Sagnier als de sletterige Sarrab slaat de plank behoorlijk mis. De enige reden om The Devil’s Double toch te gaan kijken is Dominic Cooper in de rollen van zowel Latif als Uday. Eigenlijk speelt hij zelfs een rol extra, naast Uday en Latif zelf speelt hij ook Latif die Uday speelt. Erg knap om te zien hoe hij switcht tussen de personages. Het is dan ook erg jammer dat er geen betere film om zijn rol heen gebreid is, dat verdient hij namelijk wel. Van regisseur Lee Tamahori (xXx 2, Next, Die Another Day) viel dat helaas ook niet te verwachten.


"Uday ziet eruit als een kruising tussen Freddy Mercury en Borat, maar ondanks zijn lollige voorkomen en playboy-gedrag is hij een paranoïde cokesnuivende seksmaniak"