Cowboys and Aliens (2011)

James Bond en Indiana Jones nemen het verkleed als cowboys op tegen buitenaardse wezens. En dat geregisseerd door die mislukte kooivechter uit Friends. Klinkt cool, maar het resultaat valt helaas tegen.

Een man (Daniel Craig) wordt wakker in de woestenij van het stoffige New Mexico en kan zich weinig tot niets meer herinneren, er zit wel een vreemdsoortige machine om zijn arm, maar hoe die daar terecht komt, hij heeft werkelijk geen idee. Hij weet zelfs niet meer wie hij is of hoe hij heet. Pas wanneer hij in het dorpje Absolution terechtkomt en door de vriendelijke priester Meacham (Clancy Brown) wordt opgevangen wordt hij door de sherrif herkend als de gezochte crimineel Jake Lonergan en deze gooit hem pardoes in het gevang. Maar niet nadat hij een aanvaring had met Percy (Paul Dano), het vervelende zoontje van de man die Absolution eigenlijk runt, de voormalige kolonel Woodrow Dolarhyde (Harrison Ford). En dan gebeuren er vreemde dingen. De lucht wordt gevuld met vliegende schotels die de helft van het dorpje half in de as leggen en een groot gedeelte van de bevolking met bruut geweld van de aardbodem wegplukken. Aangezien het 1873 is en er niet elke twee maanden een alien-film uitkomt, hebben de arme cowboys geen flauw benul van wat er aan de hand is. Demonen denken ze, en ze gaan te paard en gewapend met hun proppeschieters op jacht naar de wezens die hun kameraden en geliefden ontvoerd hebben.

Het totstandkomen van Cowboys and Aliens was een heel moeizaam project en way back in 1997 waren er al de eerste plannen om de scifi-western te maken. Talloze regisseurs, schrijvers, en acteurwisselingen later kreeg regisseur Jon Favreau (Iron Man) de ondankbare taak om het project te redden. Hij kreeg echter al meteen een tegenslag te verwerken toen zijn buddy en beoogde hoofdrolspeler Robert Downey Jr. af moest haken en deze vervangen moest worden door Daniel Craig. Ook niet de minste natuurlijk, maar het is wel te merken dat de film een zware bevalling was. Ondanks de prima special effects en een leuke ondersteunende cast, zoals bijvoorbeeld Olivia Wilde, Sam Rockwell en Walton Goggins, wil de film maar niet tot leven komen. De aliens zijn best geinige lompe monsters, maar erg eendimensionaal en eigenlijk allemaal hetzelfde. En waarom er in godsnaam zoveel schrijvers nodig waren voor het scenario is me al helemaal een raadsel. De cliché’s stapelen zich naar het einde toe steeds hoger op met een wel heel voorspelbare opoffering van een van de personages als dieptepunt. De film had voor mij ook wel wat meer over the top mogen gaan, met zo’n titel verwacht je geen integere oscar-kandidaat, maar zelfs dat zit er helaas niet in. Er wordt moeilijk gekeken en geschreeuwd en hier en daar mogen Craig en Rockwell wat kwinkslagen maken, maar de stoere cowboys zijn wel erg humorloos. De ingrediënten zijn dus wel aanwezig, maar het eindresultaat is vleesch noch visch.


"Ondanks de prima special effects en een leuke ondersteunende cast wil de film maar niet tot leven komen."