I Saw The Devil (2010)

Ik zag de duivel en zijn naam is Kyung-chul. Een zieke verdorven geest die verantwoordelijk is voor het afslachten en onthoofden van de vrouw van Soo-hyun, die als agent voor de Koreaanse geheime dienst werkt. Soo-hyun gaat op een nietsontziende jacht naar de moordenaar en gaat daarbij meermaals keihard over de morele schreef.

Ik hoop niet dat zijn methodes om te moordenaar op te sporen representatief zijn voor de Koreaanse manier van doen, want hij plukt willekeurige perverts van straat en intimideert of martelt ze net zo lang tot hij de informatie heeft die hij wil hebben. Uiteindelijk heeft zijn speurtocht succes en komt het tot een confrontatie tussen Kyung-chul en Soo-hyun, maar in plaats van de logische volgende stap in zijn wraak op de moordenaar van zijn vrouw, namelijk het genadeloos afknallen van de psychopaat, heeft hij een heel ander plan in gedachte. Hij verwondt Kyung-chul (een bloedstollend akelige Choi Min-sik, bekend van Oldboy) en laat hem weer gaan. Maar niet voordat hij de maniak uitgerust heeft met een zender zodat hij zijn kat-en-muis-spelletje net zo lang kan voortzetten als hij zelf wil. In zijn wraakmissie is hij net zo’n monster geworden als de man die zijn leven zo verziekt heeft. Of was hij dat altijd al en heeft de moord op zijn vrouw het alleen maar aangewakkerd?

Regisseur Kim Ji-woon heeft met I Saw The Devil weer een fantastische film aan zijn oeuvre toegevoegd. Dat was al niet verkeerd met toppers als A Tale of Two Sisters en The Good the Bad and the Weird, maar deze laatste is in mijn ogen zijn meest geslaagde. Prachtig contrastrijk camerawerk, een spannend verhaal en een fenomenale cast. Soo-hyun wordt gespeeld door de in zijn thuisland megapopulaire acteur/zanger/model Lee Byung-hun die onder zijn aalgladde uiterlijk behoorlijk nare trekjes laat doorschemeren. De main attraction van I Saw The Devil is echter Choi Min-sik die van de seriemoordenaar Kyung-chul een van de meest boosaardige filmkarakters ooit maakt. Een sadistische naarling die zelfs als een gewond dier nog levensgevaarlijk is en doodleuk zijn gewelddadige neigingen loslaat op onschuldige slachtoffers. Hannibal Lecter zou jaloers en trots zijn.


"In zijn wraakmissie is hij net zo'n monster geworden als de man die zijn leven zo verziekt heeft. Of was hij dat altijd al en heeft de moord op zijn vrouw het alleen maar aangewakkerd?"

Eén gedachte over “I Saw The Devil (2010)

  • augustus 11, 2011 om 16:36
    Permalink

    En nu ook weer met comments!

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.