Attack the Block (2011)

Het zijn natuurlijk eigenlijk gewoon een stel ettertjes, die Moses en zijn posse kansarme hanggroepjongeren, maar ze hebben wel ballen. Ze zijn net goed en wel klaar met het beroven van hun buurvrouw wanneer er een alien vanuit de hemel op een auto lazert. Onder luid geschreeuw beuken ze die vrolijk tot pulp. Want niemand fuckt met hun blok, ook niet als die toevallig uit de ruimte komt. Wat ze dan nog niet weten is dat deze buitenaardse bezoeker niet alleen is gekomen.

Ze hebben een gitzwarte vacht en lichtgevende vlijmscherpe tanden en de Londense buitenwijk waar Moses en zijn crew wonen is er opeens vol mee, dus wat doe je dan als dappere aso? Dan behang je jezelf met messen, honkbalknuppels, een hond en vuurwerk en je gaat op de fiets en op de scooter op aliens jagen. In hun klopjacht krijgen ze naast hun voormalig slachtoffer Sam ook hulp van kleurrijke types als de eeuwig stonede maar superrelaxede wietleverancier Ron (Nick Frost) en afgegleden rijkeluiszoontje Brewis (Luke Treadaway). Alleen de vervelende doorgesnoven drugsdealer Hi-Hatz is ze niet bepaald vriendelijk meer gezind wanneer onze jeugdige antihelden met een gestolen politiebusje tegen zijn gepimpte sportauto zijn geknald. Een hoop gedoe dus, maar onder leiding van de bikkelharde Moses komen ze een heel eind met het tegenhouden van de alien-invasie.

De hype-machine heeft overuurtjes gedraaid om Attack the Block in de VS. te promoten en nu is deze frisse urban SF dan ook hier te zien. Het nadeel van zo’n hype is dat de verwachtingen hoger zijn dan de film waar kan maken. De cast bestaat grotendeels uit onervaren acteurs en dat is goed te merken, want hun acteerwerk is af en te niet om aan te zien (en te horen). Toch valt er genoeg te genieten van de film, want ondanks hun onbehouwen gedrag zijn het wel schatjes met allemaal hun eigen karakter waar je als kijker toch van gaat houden. De aliens zelf zijn ook wel cool. Simpel maar doeltreffend en een stuk dreigender dan de onoverzichtelijke tentakelmonsters uit films als Skyline en Battle Los Angeles. Misschien is Attack the Block niet helemaal de instant-klassieker die ons beloofd werd, maar dat neemt niet weg dat de film erg smakelijk wegkijkt.


"Wat doe je als dappere aso? Dan behang je jezelf met messen, honkbalknuppels, een hond en vuurwerk en je gaat op de fiets en op de scooter op aliens jagen"

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.