Unknown (2011)

Martin Harris (Liam Neeson) heeft het niet makkelijk. Na vier dagen in coma te hebben gelegen – zijn taxi crashte in Berlijn toen hij zijn op het vliegveld achtergelaten koffertje ging ophalen – lijkt zijn hele leven op zijn kop te staan. Zijn bloedeigen vrouw herkent hem niet meer en er is opeens iemand die ook zegt Martin Harris te zijn. Wat is hier aan de hand?

Moederziel alleen in een vreemde stad gaat hij op zoek naar de taxi-chauffeuse die zo dapper was om zijn bewusteloze lichaam uit het ijskoude water te sleuren en zo zijn leven redde. Hij krijgt ook hulp van een smoezelige ex-Stasi-agent, een leuke rol van Adolf himself: Bruno Ganz. Hij wordt echter tegengewerkt door de onwillige Berlijnse politie die zijn verhaal maar moeilijk kunnen geloven en ook heeft hij het gevoel dat hij gevolgd wordt. Unknown doet nogal Hitchcockiaans aan, met als grootste verschil dat de film in de derde akte totaal uit elkaar lazert, iets waar we de Master of Suspense niet zo snel op kunnen betrappen. Heel veel meer over het plot vertellen zou de film voor eventuele geïnteresseerden behoorlijk spoilen en dat is natuurlijk ook weer niet de bedoeling.

De Spaanse regisseur Jaume Collet-Sera heeft eerder de horror-remake House of Wax (met Paris Hilton!) gemaakt en de griezelig-meisje-thriller Orphan. Deze laatstgenoemde had een nogal vergezocht twist-einde en ook bij Unknown is dat helaas het geval. Een beetje oplettende kijker kan het verloop van de film al halverwege raden, maar dan is er nog een lange weg vol plotgaten, onlogische ontwikkelingen en niet echt sterk acteerwerk te gaan. Neeson is zoals altijd wel een goede gekwelde protagonist, maar Diane Kruger in haar rol als de taxi-chauffeuse Gina is met haar beroerde accent beduidend minder op dreef. Ook de permanent chagrijnig kijkende January Jones (Mad Men) als de mysterieuze echtgenote van Martin doet de film weinig goed. Unknown is dan ook niet echt een aanrader ondanks de leuke bijrolletjes van Bruno Ganz en Frank Langella.


"Een beetje oplettende kijker kan het verloop van de film al halverwege raden, maar dan is er nog een lange weg vol plotgaten, onlogische ontwikkelingen en niet echt sterk acteerwerk te gaan."

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.