The Mechanic (2011)

Het lijkt wel of ze een minderwaardigheidscomplex hebben die huurmoordenaars uit de filmwereld. Léon noemde zichzelf al schoonmaker en de door Jason Statham gespeelde Arthur Bishop noemt zichzelf een ‘Mechanic’. Terwijl hij toch best trots mag zijn op zijn vakwerk, hij heeft zich er namelijk op toegelegd om zijn moorden op ongelukken te doen lijken. Wel zo netjes.

Wanneer hij de opdracht krijgt om zijn eigen opdrachtgever Harry (Donald Sutherland in een rolstoel), en misschien wel zijn enige vriend, om te leggen, twijfelt hij wel even, maar ja, je bent professioneel of niet hè? Dus hij doet waar hij voor ingehuurd is. Hij had echter niet gerekend op de zoon van Harry, de licht ontvlambare en onhandelbare Steven (een wederom sterke rol van Ben Foster). De verknipte zoon heeft namelijk het plan opgevat om ook huurmoordenaar te worden en uit schuldgevoel besluit Arthur om hem dan maar onder zijn hoede te nemen. De leerling wordt in het diepe gegooid en bijt bijna meteen zijn tanden stuk op zijn eerste opdracht. In plaats van Arthurs aanwijzingen op te volgen gaat hij heel eigenwijs zijn eigen gang en moet het bijna met zijn dood bekopen. Leermomentje. Wanneer Arthur in de gaten krijgt dat hij er door zijn werkgevers ingeluisd is voor de moord op Harry gaat hij samen met Steven op zoek naar de ware toedracht van de moord.

The Mechanic is een remake van de gelijknamige Charles Bronson film uit 1972 en er is me al ingefluisterd dat het origineel beter zou moeten zijn. Ik heb me echter prima vermaakt met de remake. Aan Statham kun je de rol van stoicijnse killer wel overlaten, dat kan hij met twee vingers in zijn neus nog. En ook Ben Foster weet aan zijn getroubleerde personage weer net genoeg gekte mee te geven zonder dat het irritant wordt. Echt verrassen doet de film niet, daarvoor is het plot té voorspelbaar, maar dat betekent niet dat er geen spannende momenten inzitten. Regisseur Simon West (Con Air, Tomb Raider) heeft gewoon een heel degelijke actieilm afgeleverd, niets meer en niets minder.


"Aan Statham kun je de rol van stoicijnse killer wel overlaten, dat kan hij met twee vingers in zijn neus nog."