Saw 3D (2010)

De droge uier die Saw heet wordt voor de laatste keer leeggeperst, maar nu ook, glorie glorie halleluja, in 3d. De zes voorafgaande delen waren blijkbaar lucratief genoeg om dit zevende deel te rechtvaardigen, maar laten we met zijn allen hopen dat het nu echt, echt, écht de laatste is.

Seriemoordenaar en gepassioneerd doe-het-zelfer Jigsaw is al sinds deel 3 of 4 dood, maar via flashbacks of via andere zieke geesten worden de sadistische vallen nog steeds lustig uitgedeeld aan mensen die op de een of andere manier ‘straf’ verdienen. In dit zevende deel staat de lijdensweg centraal van  de oplichter Bobby Dagen, hij schreef een succesvol boek over het overleven van een Jigsaw-val, maar heeft deze ervaring nooit echt meegemaakt. Jigsaw is uiteraard not amused en Bobby moet nu for real aan de bak om zijn vrienden uit de nare machinaties te halen.

Tsja, waar moet ik beginnen? Er deugt werkelijk geen fuck meer van de Saw-films. De vallen zijn lang niet zo creatief meer als in eerdere delen, de acteurs komen uit het afvoerputje van Hollywood en ook het verhaal slaat nergens meer op. Maar Saw 7 maakt de ergste fout die je in mijn ogen als horror kunt maken: Heel Lelijk Nepbloed. Je zou toch denken dat ze na zes delen oefenen dat aspect toch wel onder de knie zouden hebben, maar nee, ketchup ziet er nog realistischer uit dan het spul wat ze hier gebruikt hebben. Ook jammer dat het enige lichtpuntje uit de vorige delen, de originele Jigsaw Tobin Bell, afgescheept wordt met een minuscuul cameootje in een flashback. De hoofdmoot van de kwaadaardigheden komen nu op het conto van poltitieman Hoffman,  gespeeld door non-acteur Costas Mandylor. Ook Gary Elwes als de onfortuinlijke dokter uit de eerste Saw komt nog even voorbij in een wel heel voorspelbare plottwist. Bij het zien van zijn hoofd kan ik alleen maar aan het jolige Robin Hood: Men in Tights denken, dus dat was op zich nog wel grappig, maar vast niet de bedoeling van de makers. Oh ja, ik vergat het bijna, de 3d. Er vliegen wat klodders bloed rond en er worden een aantal puntige voorwerpen richting de kijker gedraaid, maar het mag verder geen naam hebben.

Tip: Vermijden deze ellende!


"De vallen zijn lang niet zo creatief meer als in eerdere delen, de acteurs komen uit het afvoerputje van Hollywood en ook het verhaal slaat nergens meer op."