The Next Three Days (2010)

Regisseur Paul Haggis kaapte – volgens sommigen zeer onterecht – met zijn Crash de Oscar weg voor de barebackende neusjes van de Brokeback Mountaineers. In zijn derde film speelt net als in Crash het toeval wederom een grote rol, misschien net iets te groot.

Leraar John Brennan (Russell Crowe) leidt met zijn lieftallige vrouw Lara (Elizabeth Banks) en zoontje Luke een heerlijk rustig burgerlijk leventje, totdat er op een kwade dag een SWAT-team voor de deur staat om tot grote verbazing van de aanwezigen Lara in te rekenen. Ze wordt verdacht van de moord op haar bazin. Drie jaar later is John nog steeds bezig haar onschuld te bewijzen, maar het mag allemaal niet baten want alle bewijzen leiden steeds weer onherroepelijk naar Lara. Hij besluit dan ook om tot drastische maatregelen over te gaan: hij gaat haar uit de gevangenis bevrijden, maar waar begin je met zo’n ambitieus project? Youtube natuurlijk! Er zijn blijkbaar allerlei handige manieren op het internet te vinden om auto’s open te breken en lopers te maken. Handig om te weten!

Het vreemde aan The Next Three Days is dat er eigenlijk qua logica geen hol van klopt, maar als je je daar overheen zet er best een spannende film in verborgen zit. Russell Crowe is uitstekend als de gedreven echtgenoot die stug blijft geloven in de onschuld van zijn vrouw en daar werkelijk alles voor over heeft. Zijn in het begin nogal stuntelige pogingen zijn ook best grappig als je even vergeet dat het wel behoorlijk dramatisch is als moeder de vrouw wegteert in een gevangenis. Zoals gezegd speelt het toeval een wel erg grote rol in zijn plan, want de uitroep “Ja maar, dat kán toch helemaal niet!” ligt vrij vaak op het puntje van de tong. Ook het einde had wat minder voor de hand liggen mogen zijn, het wordt nu wel heel erg uitgespeld. Wat de film wél goed doet is nieuwsgierig maken naar het franse origineel, Pour Elle uit 2008.


"Er zijn blijkbaar allerlei handige manieren op het internet te vinden om auto's open te breken en lopers te maken. Handig om te weten!"

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.