Unstoppable (2010)

Na het zien van de trailer en de spuuglelijke poster had ik niet het idee dat Unstoppable een paar van mijn zeldzame vrije uurtjes op zou gaan eisen. Een verhaal over een op hol geslagen trein met een shitload aan chemische rotzooi aan boord leek me nou niet bepaald boeiend. Gelukkig maar dat ik toch mijn luie derrière uit de bank heb weten te hijsen, want Unstoppable viel niet tegen.

Door de stommiteit van een onhandige machinist en het lullige feitje dat, oeps, de remmen niet aangesloten zijn is er een gigantische trein met enorm explosiegevaar op drift geraakt. Nog een klein probleempje is dat de trein recht op een onmogelijk te nemen bocht afkoerst en een grote ramp met een hoop slachtoffers is bijna onafwendbaar. Na een paar mislukte pogingen om te trein tot stoppen te brengen besluiten de dappere treinmedewerkers Will (Chris Pine) en Frank (Denzel Washington) om met een locomotief achter de trein aan te jagen om deze vanaf de achterkant af te remmen.

Unstoppable is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar ik neem aan dat regisseur Tony Scott zichzelf wel wat artistieke vrijheden gepermitteerd heeft om het verhaal spannend te houden. Dus veel mooie shots van doordenderende wielen en versplinterende objecten die zo dom waren om zich in de weg van de trein te begeven. Naast charismatische hoofdrolspelers Pine en Washington bestaat de cast uit betrouwbare types als Rosario Dawson in de rol van treinchef Connie en Kevin Corigan die eens een keer niet de hufter speelt maar de licht autistische veiligheidsdeskundige Werner. Het achterliggende verhaaltje rondom Will en Franks privé-levens komt wel een beetje te geforceerd over, alsof het iemand ene fuck kan schelen dat de een een huwelijkscrisis heeft en de ander zijn dochters bij de Hooters werken? Nee, we willen ze gewoon als ware durfallen van wagon naar wagon zien springen! En dat krijgen we ook nog te zien, dus uiteindelijk krijgt Unstoppable wel een voldoende. Maar volgende keer willen we wel weer gewoon een terrorist met een bom hoor, Tony.


"We willen ze gewoon als ware durfallen van wagon naar wagon zien springen! En uiteindelijk krijgen we dat nog te zien ook."