New Kids: Turbo! (2010)

Dat doet ie goed, die verrekte mongol van een Arnie. Eerst maakt hij van die kankerfilm met Carice een enorme hit en nu helpt hij de vuilbekkende brabo’s uit Maaskantje aan uitverkochte bioscoopzalen. Dat viel ook wel te verwachten want de avonturen van de besnorde aso’s zijn behoorlijk populair onder die heel lastig te raken doelgroep: tieners. En natuurlijk ook bij overjarige vadsige dertigplussers, zoals ikzelf die de foute smaak en lompe humor van de makers wel kunnen waarderen. Want zeg nou zelf, in welke film komen prachtige zaken als snorren, matjes, Opel Manta’s en happy hardcore tegenwoordig nog zo mooi samen?

Het verhaal achter Turbo is heel simpel: de randdebiele brabo’s zijn ofwel door hun eigen stommiteiten ofwel door bezuinigingen allemaal hun baan kwijtgeraakt. En wat doe je dan als ook een uitkering niet genoeg is om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Schultenbräu aan te schaffen? Juist, dan betaal je gewoon helemaal nergens meer voor. Hun initiatief wordt rap opgepikt en voor je het weet betaalt heel Brabant helemaal nergens meer voor. Een nationale crisis dreigt en de minister van defensie is genoodzaakt de bron van de ellende te bestrijden en Maaskantje dan maar plat te bombarderen.

Het mag duidelijk zijn, het verhaal dient slechts als geraamte om de losse sketches nog enigszins aan elkaar te lijmen en wonderwel slaagt de film daar goed in. Ik kan er wel een moeilijk verhaal over gaan houden, maar als je niet een beetje puberaal gevoel voor humor hebt, dan vind je New Kids: Turbo! waarschijnlijk ook niet te pruimen. Ik ben persoonlijk nooit de geestelijke leeftijd van 15 ontstegen dus ik heb me prima vermaakt met de aanstekelijke capriolen van de onbenul Gerrie, opgefokte Richard, meeloper Robbie, seksueel gefrustreerde Rikkert en de wel heel geschifte Barrie. Niet elke grap is raak, maar ach, de leuke cameo’s van Hans Teeuwen, Theo Maassen en Frank Lammers maken weer een hoop goed. Zelfs Antonie Kamerling komt nog even voorbij in een vaag bijrolletje, steekt zijn duim omhoog en ziet dat het goed is.


"Ik ben persoonlijk nooit de geestelijke leeftijd van 15 ontstegen dus ik heb me prima vermaakt met de aanstekelijke capriolen van de New Kids."

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.