Red (2010)

RED. Kort voor Retired, Extremely Dangerous. Ex-CIA superspion Frank Moses (Bruce Willis) is na zijn pensionering van een lekker simpele oude dag aan het genieten als zijn dossier dit label opgestempeld krijgt. Voor hij het weet wordt zijn huis belaagd door moorddadige types. Krasse knar Moses helpt ze om zeep en zoekt rap zijn platonische telefoonliefje Sarah (Mary Louise Parker) op, die nu ongewild ook doelwit is geworden van het complot tegen Moses.

De oorspronkelijke comic (oh nee dat moet je Graphic Novel noemen, dat is sjieker) van mijn persoonlijk favoriet Warren Ellis was een simpel, maar zeer vermakelijk staaltje bejaarden met guns gaan de samenzweerders te lijf. De film breidt dit verhaal verder uit aangezien de comic zelf waarschijnlijk een halfuurtje aan film zou opleveren en daar vul je natuurlijk geen bioscopen mee. Gelukkig voor ons, de kijkers, is er een blik oudjes opengetrokken die gezamenlijk de hele cast van The Expendables een schop onder hun reet zouden kunnen geven. Wat dacht u naast Bruce Willis zelf, van Morgan Freeman, Brian Cox en een hilarisch paranoide John Malkovich? Kers op de appelmoes is echter Helen Mirren die in een erg leuke scene gekleed in een galajurk met een gigantische mitrailleur een gepantserde wagen van wat extra ventilatiegaatjes voorziet. Kostelijk.

Het plot zelf is wat aan de magere kant, en de regie van Robert Schwentke (jeweetwel, die regisseur van Eierdiebe!) is nogal vlak, maar het blijft hier voornamelijk drijven op de sterke cast die naast de acteurs op leeftijd ook een sterke troef in Karl Urban heeft. Hij zet zijn CIA-agent die het tegen Moses en zijn vrinden op moet nemen lekker fel neer.

Dus pak je Tena’s, rollators en doodgekookte spruitjes en rep je naar de bios, want deze oudjes zijn nog lang niet dood en begraven.


"Dus pak je Tena's, rollators en doodgekookte spruitjes en rep je naar de bios, want deze oudjes zijn nog lang niet dood en begraven."