Resident Evil: Afterlife 3D (2010)

Ik heb alledrie voorgaande delen van Resident Evil wel eens gekeken, maar ze waren zo middelmatig dat ik er eerlijk gezegd weinig tot niets van onthouden heb. Met frisse blik en lege geest stortte ik me dan ook op Afterlife, inclusief debiel 3d-brilletje, want deze hype is ook niet aan Paul W.S. Anderson voorbij gegaan.

De film begint voortvarend met een heel legertje gekloonde Alices (Milla Jovovich) die de thuisbasis van de boosaardige Umbrella Corporation aanvallen. Alsof The Matrix nooit uit de mode is geraakt zijn de bullet-time effecten niet van de lucht, alleen dan nu in 3d. Joepie. Ook de acteur die bad guy Wesker speelt, Shawn Roberts, heeft waarschijnlijk als regieaanwijzing gehad dat hij zijn innerlijke agent Smith moest channelen. Jammer alleen dat Hugo Weaving een heel goede acteur is en dat deze vreselijk non-acteur nog niet in de schaduw van zijn uitwerpselen mag liggen. Maar dat terzijde. Verder bestaat de cast voornamelijk uit semi bekende gezichten van vroegtijdig gecancelde tv-series, en een enorm gevoel van deja-vu bekroop me toen ik Wentworth Miller (Prison Break) achter tralies zag zitten en hem hoorde zeuren dat hij daar niet hoorde. Over typecasting gesproken.

Het zeer generieke verhaaltje van Afterlife is ook niet echt denderend te noemen, en alleen de gamenerds achter me in de bioscoopzaal leken, gezien de opgewonden gilletjes die ik af en toe opving, de verwijzingen naar de Resident Evil games op te pikken. Een uit het niets opduikende kolos met een enorme bijlhamer was blijkbaar favoriet, ik moest het kwijl uit mijn nek deppen, zo mooi vonden ze het. Nou ja, weet ik in ieder geval voor wie Anderson deze film bedoeld heeft. En dan kan zijn echtgenote Jovovich nog zo zwoel en stoer de camera inkijken, en sloten zombies tegelijk doormidden hakken, met de beste wil van de wereld kan ik geen goede film in Resident Evil: Afterlife ontdekken.


"De cast bestaat voornamelijk uit semi bekende gezichten van vroegtijdig gecancelde tv-series."