Centurion (2010)

Een taai volkje die Picten. Ik had als geschiedenis-nono geen benul wie deze voorlopers van de Schotten waren, maar dankzij Wikipedia en natuurlijk het hier besproken Centurion heb ik in ieder geval één ding over ze geleerd. Je moet niet met ze fucken. En al zeker niet proberen hun land in te pikken. Wat denken ze wel niet die die arrogante Romeinen!

Daar komt Quintus Dias (rijzende ster Michael Fassbender) ook op hardhandige wijze achter als ze zijn grenspost aanvallen en hij als enige overlevende door hen gevangen wordt genomen. Hij weet te ontsnappen en sluit zich bij het legendarische negende legioen van generaal Virilus (Dominic ‘McNulty’ West) aan dat heel toevallig de missie heeft om deze zelfde Picten uit te roeien. Ze worden echter genadeloos door de inboorlingen in de pan gehakt en Virilus wordt gevangen genomen.

Regisseur Neil Marshall heeft een enorm risico genomen met dit eerste spectaculaire gevecht, want het is met afstand het heftigste van de hele film. De Picten bestoken het legioen namelijk eerst met kolossale vuurballen om ze vervolgens als makke lammetjes af te slachten. Dit niveau haalt de film in het verdere verloop dan ook niet meer. Quintus is samen met de weinige overlevers voornamelijk op de vlucht voor de blauwgeschilderde krijgers onder leiding van de tongloze Etain (Olga Kurylenko) die elke keer op cruciale momenten hun prooi weten te vinden. Nét iets te makkelijk, maar dat mag in dit soort films. Wat eigenlijk niet mag is het overduidelijke gebruik van computerbloed. Ik wil bij een brute onthoofding gewoon een mooie geiser nepbloed zien in plaats van die veels te rode pixelklodders. Is dat nou echt teveel gevraagd? 300 heeft het wat dat betreft wel een beetje verpest voor dit soort films met mannen in rokjes met zwaarden.

Met het trio Fassbender, West en Kurylenko heeft Marshall wel drie sterke hoofrolspelers in huis, en ook de meeste bijfiguren zijn genoeg afgerond om de hele film te kunnen boeien. Centurion is eigenlijk gewoon een lekker ongecompliceerde survivalfilm, en aangezien ik toch wel een beetje een zwak voor Marshalls films heb – ik vond zelfs Doomsday erg grappig – kan ik prima leven met de tekortkomingen.


"Ik wil bij een brute onthoofding gewoon een mooie geiser nepbloed zien in plaats van die veels te rode pixelklodders. Is dat nou echt teveel gevraagd?"