Star Wars: The Rise of Skywalker (2019)

(GEEN SPOILERS) Een nieuwe Star Wars is altijd goed voor een verhitte discussie. JJ Abrams’ vorige Star Wars film The Force Awakens was volgens de überfans slechts een veredelde A New Hope Remake, en Rian Johnson haalde zich met The Last Jedi de furie der nekbaarden op de hals door van Luke Skywalker een gedesillusioneerde kluizenaar te maken.

Het lijkt erop dat Abrams nu als opdracht heeft gekregen om IEDEREEN tevreden te stellen, en dat kan natuurlijk niet. De onmogelijke spagaat waarin de regisseur en scenarioschrijvers zich bevonden is soms wel erg voelbaar. Zonder in extreme details (en spoilers) te treden wordt er een aantal zaken teruggedraaid die Johnson in The Last Jedi toevoegde aan het verhaal van Rey en Kylo. Ook het sympathieke karakter Rose Tico (extreem gehaat door het leger van seksistische en/of racistische internetbrulapen) wordt gereduceerd tot bijfiguur. Daarnaast zijn er een aantal discutabele (en in mijn ogen té voorspelbare en gemakzuchtige) keuzes gemaakt met betrekking tot het grote kwaad wat achter de opkomst van The First Order zit. Begrijpelijk, maar ik had het leuk gevonden als er daadwerkelijk iets nieuws was verzonnen.

Gelukkig valt er ondanks deze problemen onder de motorkap nog genoeg te genieten. De special effects en dan met name de ruimtegevechten zien er indrukwekkend uit. Ook zijn er weer wat geinige nieuwe wezens en karakters toegevoegd die het ongetwijfeld leuk doen als speelgoedfiguren. Adam Drivers Kylo en Daisy Ridleys Rey zijn nog steeds een interessant haat/liefde koppel, en ook het kameraadschap van bro’s Finn en Poe werkt aanstekelijk. De rol van Carrie Fisher wordt op wat ongemakkelijke wijze samengesteld uit archiefbeelden, maar dat is logisch na het onverwachte overlijden van de actrice in 2016.

Misschien was het wel nodig de saga als een Greatest Hits Monster van Frankenstein te eindigen en zo de lei schoon te vegen. Het is te hopen dat er nu ruimte is om andere richtingen in het immense Star Wars-universum te verkennen en de Skywalkertjes op welverdiend pensioen te sturen.


"Rommelig en enigszins voorspelbaar einde van de ruimtesaga. Na The Last Jedi een stap terug."