Cokie the Clown – You’re Welcome (2019)

Het geschminkte alter ego van NoFX zanger Fat Mike gaat wel erg diep de duisternis in op zijn eerste soloplaat You’re Welcome. Dat de beste man issues heeft is wel bekend, maar ik vraag me na het horen van deze plaat wel af waar de act ophoudt en de echte ellende begint.

‘Fat’ Mike Burkett gaf zichzelf al eerder bloot in nummers over zijn jeugd en zijn scheiding, maar zo treurig en miserabel had ik hem nog niet eerder gehoord. Zelfmoord, masochisme, wanhoop, euthanasie en gestrande relaties, daar zou iedere clown verdrietig van worden.
De muziek lijkt, op het laatste nummer ‘Punkrock saved my life’ na, in niets op de energieke punkrock die NoFX normaal gesproken produceert. De songs bestaan vooral uit stemmige pianoklanken, ijle vrouwenstemmen en hier en daar wat drumwerk van eredivisiedrummer Travis Barker, en dan Cokies stem die er doorheen krast. Nee, vrolijk wordt je er niet van, maar toch… Burketts valse en beschadigde stem intrigeert me wel.
Niet bepaald fijn om te luisteren (en om te zien, de clip van Negative Reel is ongemakkelijk in het kwadraat), maar misschien was You’re Welcome wel iets wat hij uit zijn systeem moest krijgen om zo de vrolijke punkrock van NoFX niet in de weg te zitten. Een paar bezoekjes aan de psychiater lijkt me alleen geen overbodige luxe.


"Ongemakkelijk en pijnlijk. Is het slechts een act of een hulpkreet?"