Unlocked (2017)

Unlocked is zo’n film waarvan je constant het idee hebt dat je hem al eens eerder gezien hebt, maar dan beter. Er is maar weinig origineels te ontdekken in de terreur-thriller van regisseur Michael Apted (The World is not Enough).

Noomi Rapace speelt CIA-ondervrager Alice Racine, die na een traumatische ervaring tijdens een aanslag in Parijs ondergedoken is en werkt als sociaal hulpverlener in Londen. Wanneer er een biologische terreuraanval dreigt wordt ze hardhandig weer van non-actief op actief gezet. Alleen zij kan namelijk de onderschepte boodschapper ondervragen die informatie heeft over de dreigende aanslag. Voor ze het weet zit ze gevangen in een web van leugens en verborgen agenda’s.

Vergane glorie en niet ingeloste beloftes, zo kun je de cast van Unlocked nog het best omschrijven. Oudjes Michael Douglas en John Malkovich cashen leuk in, alhoewel Malkovich nog een soort van lol lijkt te hebben met zijn vertolking van Alice’s cynische CIA-baas. Orlando Bloom heeft naast het samen met Katy Perry naakt op een surfboard zitten nog amper een carrière, en Noomi Rapace had zich na Millennium en Prometheus wellicht ook een wat ander toekomstbeeld dan acteren in deze B-meuk voorgesteld. Want echt verheffend is het allemaal niet. De verrassend bedoelde plotwendingen zijn al heel ver van te voren te spotten. Zodra het uitgestreken porem van Michael Douglas in beeld komt, wéét je dat deze man niet te vertrouwen is, en inderdaad, dat is hij ook niet. Naast de weinige grappige momenten die Malkovich veroorzaakt, valt er bar weinig positiefs te melden over Unlocked. Rapace en Bloom zijn best adequaat als actie-duo en halen er het beste uit wat er inzit, maar veel is dat niet.


"Vergane glorie en niet ingeloste beloftes, zo kun je de cast van Unlocked nog het best omschrijven."