Fast & Furious 8 (2017)

Het draait in de Fast & Furious-films om twee dingen: respect en familie. Wanneer Dominic Toretto (Vin Diesel) gechanteerd wordt om vuile klusjes op te knappen voor überhacker Cipher (Charlize Theron) komen die zaken behoorlijk onder vuur te liggen. Hij komt lijnrecht te staan tegenover zijn eigen team. De harmonie is dus ver te zoeken in de anders zo knusse surrogaat-familie van het bij elkaar geraapte zooitje autofreaks.

Het kostte me wat moeite om het plot van de vorige F&F te herinneren – behalve het dramatische afscheid van Paul Walker dan – maar dat doet er bij deze serie eigenlijk niet heel veel toe. Wat er wel toe doet zijn de vette actiescènes en de interactie tussen de hoofdpersonen, en die zijn weer als vanouds. Het gebrek aan ‘leiders’ Dom en Brian wordt opgelost door Deckard Shaw (Jason Statham) in te lijven als semi-onwillig lid van het team. Het feit dat hij verantwoordelijk is voor de dood van Han Seoul-Oh wordt met erg makkelijk met de mantel der liefde bedekt en al kibbelend met agent Hobbs (Dwayne Johnson) zet hij zich in tegen de gemeenschappelijke vijand Cipher. Er wordt nog een halfslachtige poging gedaan om ‘straight man’ Brian te vervangen door DSS-agent Little Nobody die gespeeld wordt door Scott Eastwood. Da’s inderdaad de zoon van Clint, en visueel ziet hij er uit als een jonge versie van zijn pa, maar hij heeft helaas het charisma van zijn vader niet geërfd.

Eastwood Junior is dus niet echt een geslaagde aanvulling, Charlize Theron ook niet overigens, die met haar vreemd ingevlochten kapsel en kille voordracht gewoon niet zo lekker uit de verf komt als slechterik. Wat wel werkt zijn de spectaculaire actiescènes. Een straatrace met een steeds verder uit elkaar vallende aftandse wagen, op afstand bestuurde zombie-auto’s, een race over het ijs tegen een onderzeeër, dolle pret is het allemaal. Regisseur F. Gary Gray (The Italian Job, Straight Outta Compton) brengt de belachelijke capriolen helder in beeld, iets wat bij voorgaande delen weleens wat minder was. Het script wat door Chris Morgan werd geschreven is wat rommelig, maar is verrassend genoeg om ruimte te laten voor de verdere avonturen die ongetwijfeld ergens tussen nu en 2019 in deel 9 voorbij zullen komen.


"De harmonie is dus ver te zoeken in de anders zo knusse surrogaat-familie van het bij elkaar geraapte zooitje autofreaks."