Free Fire (2017)

Free Fire is regisseur Ben Wheatley’s (Kill List, Sightseers, High Rise) idee van een komedie. Het is wel duidelijk na het zien van de film dat hij een nogal sadistisch gevoel voor humor heeft. En dat is geen kritiek.

Het verhaal van Free Fire is heel simpel samen te vatten: het is ergens in de jaren’70 en een wapendeal loopt volledig uit de hand. Punt. Bijna alle scènes spelen zich af op dezelfde locatie, namelijk een verlaten, afgeragde fabriekshal. Het perfecte toneel dus voor de wapenregens die de verschillende partijen met wisselend succes op elkaar neer laten kletteren. Ondanks de beperkingen die Wheatley zichzelf oplegt heeft hij het voor elkaar gekregen een zeer geslaagde film af te leveren. Hij introduceert op cruciale momenten nieuwe elementen in het verhaal die de hele situatie op zijn kop zetten. Daarnaast heeft hij ook de beschikking over een topcast. Brie Larson (Room), Cillian Murphy (Peaky Blinders) en Armie Hammer (The Social Network) spelen nog enigzins normale personages, maar Sharlto Copley (het enige leuke aspect aan Hardcore Henry) is volledig van het padje af als de hysterische wapenhandelaar Vern en ook Sam Riley als de haast onstopbare junk Stevo is bijzonder grappig.

Dat de diepzwarte galgenhumor niet iedereen kan bekoren bleek wel uit het grote aantal weglopers uit de bios. Ach ja, hun gemis. In weze is Free Fire een bloederige vorm van slapstick, de personages strompelen of kruipen half doorzeefd door de grote ruimte, wel gehinderd door de gapende vleeswonden, maar evengoed stug doorknallend. Ik heb me daar in ieder geval prima mee vermaakt. Ben Wheatley is al een tijdje een van mijn favoriete regisseurs en zolang hij lekker eigenwijs zijn eigen visie mag blijven verfilmen ben ik een gelukkig mens. Zijn volgende project Freakshift met Alicia Vikander en wederom Armie Hammer is alweer aangekondigd. Politieagenten die op monsters jagen, dat klinkt goed!


"De personages strompelen of kruipen half doorzeefd door de grote ruimte, wel gehinderd door de gapende vleeswonden, maar evengoed stug doorknallend"