Life (2017)

“You had one job…” Die geinige plaatjes op internet – wie kent ze niet? – met prachtige voorbeelden van menselijk falen. Dit zinnetje spookte tijdens Life best wel vaak door mijn hoofd want oh, oh wat doen de personages hier achterlijke dingen. Een nieuwe levensvorm kweken uit wat bij elkaar geschraapte celletjes van Mars. Het leek allemaal zo opwindend en spannend, maar wanneer het schattige eencellige buitenaardse wezen zich razendsnel tot iets heel anders ontwikkelt zijn de ruimterapen supergaar.

Life is het schoolvoorbeeld van een film die voor een groot deel precies verloopt zoals je zou verwachten, maar die wonder boven wonder toch retespannend is. Niet in de laatste plaats door de fijne cast bestaande uit bijvoorbeeld Ryan Reynolds, Rebecca Ferguson en Jake Gyllenhaal. Net zo belangrijk als de acteurs is het heerlijk claustrofobische ruimtestation waar de narigheid zich afspeelt. Al zwevend en botsend vluchten de onhandige crewleden voor de liefkozend ‘Calvin’ genoemde buitenaardse levensvorm. Het plot is zoals gezegd niet al te opzienbarend en lijkt bij elkaar gefrankensteind uit restjes Alien, Gravity en The Thing. In de derde akte gebeurt er echter iets moois. Regisseur Daniel Espinosa (Snabba Cash, Safe House)en scenaristen Rhett Reese en Paul Wernick (Zombieland, Deadpool) vinden hun testikels en sturen de film naar een niet helemaal onverwacht, maar wel behoorlijk gewaagd einde. Life is geen film die levens gaat veranderen, maar die wel heel erg lekker wegkijkt.


"Het plot lijkt bij elkaar gefrankensteind uit restjes Alien, Gravity en The Thing"