Kong: Skull Island (2017)

Kong is pissed. Zit ie daar met zijn grote apenkont lekker zijn eigen business te minden, komt er een stel gesjeesde soldaten in naam van de wetenschap enorme bommen op het schedelvormige eiland gooien. Niet gek dat hij ze met helicopter en al uit de lucht mept. En toch is de enorme gorilla nog een van de vriendelijkste wezens die ze daar tegen zullen komen.

Het is 1973 en wetenschapper Bill Randa (John Goodman) is het brein achter deze operatie. Hij ontdekte op satellietbeelden het mysterieuze eiland en weet zijn CIA-baas ervan te overtuigen dat het in landsbelang is dat zij het eiland eerst onderzoeken vóór de Russen dat doen. Samen met voormalig SAS-officier en spoorzoeker James Conrad (Tom Hiddelston), idealistische journaliste Mason Weaver (Brie Larson) en een peleton vers uit de Vietnam-oorlog komende soldaten onder leiding van luitenant Packard (Samuel L. Jackson) gaan ze op zoek naar het eiland. Wat ze daar aantreffen is zacht gezegd nogal verrassend. Monsters klein en groot, vliegend kruipend en zwemmend, ze lijken allemaal uit op het zo creatief mogelijk afslachten van de onuitgenodigde bezoekers. Gelukkig krijgen ze hulp van de in 1944 op het eiland neergestortte piloot Hank Marlow (John C. Reilly) die daar al decennia bivakkeert tussen de inheemse bevolking en inmiddels wel doorheeft hoe de verhoudingen liggen op het eiland.

Echt heel veel boeiender wordt het niet wat betreft de personages die de film bevolken. Vooral Tom Hiddleston en Brie Larson lijken alleen als eye-candy te mogen fungeren met hun vleesgeworden Barbie en Action Man-karakters. Alleen John C. Reilly’s WWII-piloot heeft wat meer achtergrond meegekregen, iets wat hij gretig benut. De nog behoorlijk onervaren regisseur Jordan Vogt-Roberts (Kings of Summer – overigens een aanrader) lijkt de film een soort anti-oorlog boodschap mee te hebben willen geven, maar kiest voor een visuele vorm die dit net zo hard weer ondermijnt. De scène met de in slowmotion door gekleurde rook rennende hoofdpersonen is hier een goed voorbeeld van. Het ziet er prachtig uit, maar slaat eigenlijk nergens op.

Maar het gaat hier natuurlijk niet echt om het verhaal, maar om de monsters en hun onderlinge gevechten en die zijn dik in orde. Kong zelf ziet er fantastisch uit. Hij is geen kopie van de Peter Jackson-versie. Nee, deze gorilla is geestelijk en lichamelijk gehavend, maar heeft op het eiland zo zijn eigen manier om zijn koninklijke status te handhaven. Iets minder geslaagd zijn de zogenaamde Skullcrawlers, pootloze gedrochten met enorme bekken die er eigenlijk een beetje lullig uitzien.

Voor wie het geduld of de oplettendheid heeft (ik niet… ik kwam er pas veeeeeel later achter…) om na de aftiteling te blijven zitten: Kong: Skull Island is het tweede onderdeel van het met Godzilla in 2014 ingestarte monsteruniversum van filmstudio Legendary. De scène na de credits verbindt de films netjes met elkaar en belooft leuke dingen voor de toekomst.


"Het gaat hier natuurlijk niet echt om het verhaal, maar om de monsters."