Logan (2017)

Het leven van Wolverine is anno 2029 niet echt glorieus. Hij heeft een drankprobleem en een armetierig baantje als limochauffeur. Zijn genezingskracht werkt nog maar mondjesmaat en samen met Caliban, een van de weinige overgebleven mutanten, verzorgt hij de half-demente professor X, die aan – ook voor zijn omgeving – levensgevaarlijke toevallen lijdt.

Op een dag vraagt de Mexicaanse verpleegster Gabriela hem om haar en de 11-jarige Laura, een verdacht stil meisje, naar North Dakota te brengen. Wat daar precies is, is niet helemaal duidelijk en Logan wil ook eigenlijk helemaal niet, maar wanneer ze hem geld aanbiedt hapt hij toch toe. De pillen die hij voor Charles’ toevallen ritselt zijn namelijk allesbehalve goedkoop. De kleine Laura heeft alleen nog wel wat verrassingen in petto. Zoals die twee enorme messen uit haar handen bijvoorbeeld… Dat kan geen toeval zijn en dat is het uiteraard ook niet. Laura is namelijk ontstaan uit het X-23 project van biotechnologisch bedrijf Transigen, waarbij genetisch materiaal van mutanten gebruikt wordt om nieuwe levensvormen te creeëren. James ‘Logan’ Hewlett is dus eigenlijk zonder dat hij het doorhad papa van een schattige, bruinogige moordmachine. Donald Pierce, de taaie redneck met robothand, die werkt voor de beveiliging van Transigen is hen samen met zijn soldaten echter al heel snel op het spoor.

Het is alweer 17 jaar geleden dat Hugh Jackman voor het eerst in de rol van Wolverine kroop voor de allereerste X-Men film. Logan is de negende (!) keer dat hij dat doet en zoals het nu naar uitziet ook echt de laatste. Hij had zich geen beter afscheid kunnen wensen, want het is echt een bijzondere film geworden. Het is geen typisch superheldenspektakel, al zijn de comicroots wel duidelijk aanwezig in de actiescènes. Regisseur James Mangold heeft er eerder een soort roadtrip-western van gemaakt die grauw en smerig aanvoelt maar ook genoeg komische momenten heeft. Het constante gemopper tussen Logan en Charles bijvoorbeeld. De twee mutanten kennen elkaar al zo lang en hebben inmiddels een haast vader-en-zoon achtige band gekregen. Dat geldt misschien ook wel een beetje voor Hugh Jackman en Patrick Stewart zelf, die zó goed op elkaar ingespeeld zijn dat ze in geen enkele voorafgaande X-film zo goed waren. Ook goed is de against-type gecaste Stephen Merchant als de lichtschuwende albino Caliban. Hij speelt voornamelijk komische rollen, maar dit tragische figuur gaat hem ook goed af. En dan Dafne Keen als Laura, wauw, wat een ontdekking is dat. Zo’n gigantische berg agressie in zo’n fragiel figuurtje. Al krijsend en hakkend klieft ze zich een weg rechtstreeks naar de harten van de kijkers. De film heeft godzijdank een pittige filmkeuring meegekregen, want de manier waarop Wolverine en X-23 zich door hun tegenstanders heen snijden zou zonder het hier duidelijk aanwezige bloedvergieten toch een heel ander effect hebben.

De grootste kritiek die ik hier en daar lees is dat Logan niet echt een aansprekende tegenstander zou hebben. Dat is mijns inziens niet helemaal waar, want Transigen chef Dr. Zander Rice (Richard E. Grant) is dan wel geen wereldvernietigende megabaddie, maar hij heeft maar wel mooi bijna alle mutanten uitgeroeid. Ook niet niks. En Logan is ook helemaal niet zo’n soort film. Wat het wel is: een prachtig en toch wel ontroerend afscheid van een geliefd Marvel-karakter.


"Al krijsend en hakkend klieft ze zich een weg rechtstreeks naar de harten van de kijkers."