John Wick 2 (2017)

John Wick kwam op een goed moment in Keanu Reeves’ carrière. De Sad Keanu-meme was populairder dan de acteur zelf, dus toen zijn voormalige Matrix-stuntman hem vroeg om te schitteren als gepensioneerde hitman annex puppywreker, zei hij daar graag ja op. Met succes, want twee jaar later is hier deel twee.

John Wick heeft amper zijn in deel één opengesloopte keldervloer weer dichtgestort, of – ding dong – de deurbel gaat. Daar staat maffiabaas D’Antonio die vriendelijk doch dringend verzoekt dat hij geholpen wordt, John heeft immers nog een schuld bij hem openstaan en er gelden in het huurmoordenaarswereldje nu eenmaal strakke regels. Dat moet ook wel anders wordt het een beestenbende, zoals Winston (Ian McShane) de onkreukbare hotelmanager van het Continental (de neutrale zone voor huurmoordenaars) dat zo mooi weet te verwoorden.

Er zit niets anders op, Wick zal de opdracht uit moeten voeren om te kunnen ontsnappen aan zijn bloederige verleden. Maar tussen hem en zijn vrijheid bevinden zich heel wat tegenstanders die met bosjes tegelijk met hun hoofd tegen Johns kogels aanlopen. Of tegen een strategisch geplaatst potlood. Ouch. Naast dit anonieme kanonnenvoer heeft John ook te maken met types als concullega Cassian (rapper Common) en de uitsluitend in gebarentaal communicerende Ares (Ruby Rose).

John Wick 2 is een van die zeldzame sequels die niet alleen de actie van de eerste naar een hoger plan tilt, maar ook de gestileerde wereld van de killers uitdiept zonder in te boeten aan mysterie. Keanu Reeves (veroudert deze man niet?) is ook weer geweldig als de moordmachine die constant letterlijk en figuurlijk in strijd is met zijn verleden. Hij zegt weinig en het komt er nogal… houterig… uit, maar het werkt! Wat niet werkt is de reünie met Laurence Fishburne die met zijn overacting elke scène waar hij inzit effectief om zeep helpt. Dat zijn er gelukkig niet al te veel, maar jammer is het wel een beetje.

Aan het einde van de film zijn de kaarten opnieuw geschud en wat John Wick in handen heeft is niet bepaald fraai te noemen, maar maakt wel zeer benieuwd naar het reeds aangekondigde derde deel.


"Tegenstanders die met bosjes tegelijk met hun hoofd tegen Johns kogels aanlopen."