Patriots Day (2017)

Patriots Day is ongetwijfeld met de beste intenties gemaakt, maar Peter Bergs verfilming van de bomaanslagen op de marathon van 2013 stuitte vooral in Boston zelf op flinke kritiek. Het grootste discussiepunt is de door Mark Wahlberg gespeelde politieman Tommy Saunders. Deze Saunders bestaat namelijk helemaal niet, maar is samengesteld uit flarden ervaringen van verschillende mensen. En daarnaast hebben ze in Boston gewoon een pleurishekel aan Marky Mark, zoals ze hem daar consequent noemen.

Het is ook wel een beetje raar dat tussen de wel bestaande personen die de bomaanslag en de daaropvolgende jacht op de daders van dichtbij meemaakten Saunders als een soort Forrest Gump steeds op cruciale momenten toevallig opduikt. Ik snap dat het (Amerikaanse) publiek iemand nodig heeft die ze bij het handje door de ellende heen loodst, maar deze oplossing is wel erg lomp. Gelukkig maken fijne acteurs als J.K. Simmons, John Goodman en Kevin Bacon veel goed.

In hoeverre de film verder klopt met de werkelijkheid zal altijd vaag blijven, maar toch is de film ondanks het Wahlberg-vormige probleem behoorlijk spannend. De twee broers die de aanslagen pleegden worden gelukkig niet als clichématige terrormoslims neergezet en het feit dat ze zo gewoon waren, maakt hun keuze om tot de aanslag over te gaan juist zo bizar. Ook heeft de film in de vorm van de Chinese student Dung Meng (Jimmy O. Yang van de serie Silicon Valley) een échte held in huis. Toen de politie eenmaal doorhad dat de broers achter de aanslag zaten, sloegen deze op de vlucht en carjackten Dung Meng. Hij wist echter met gevaar voor eigen leven bij een tankstation te ontsnappen. De informatie die hij aan de politie kon geven bleek uiteindelijk doorslaggevend bij de jacht op de twee.

Peter Berg blijft een vreemde regisseur. Hij lijkt zich de laatste tijd vooral te focussen op verfilmingen van waargebeurde drama’s zoals hij al eerder deed met Lone Survivor en Deepwater Horizon (allebei inderdaad ook met Mark Wahlberg), maar gebruikt daarbij de subtiliteit van iemand als Michael Bay. De met explosies en vuurwapengekletter dichtgeplamuurde finale van Patriots Day had ook van de Transformers-regisseur kunnen zijn. Dat wringt een beetje. Toch maakt de film uiteindelijk wel indruk, maar vooral door de laatste minuten vlak voor de aftiteling waarbij de overlevenden zelf aan het woord komen. Amerikaans en sentimenteel is het wel, maar toch raakt het.


"De twee broers die de aanslagen pleegden worden gelukkig niet als clichématige terrormoslims neergezet."

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.