Assassin’s Creed (2017)

Dat videogames niet echt een denderend track-record hebben wat verfilmingen betreft is maar lastig te verhapstukken voor menig game-ontwikkelaar met Hollywood-aspiraties. Hardnekkig blijven ze het proberen. Zou Ubisoft met Assassin’s Creed deze negatieve tendens kunnen doorbreken?

Ik heb de games nooit echt gespeeld dus ik kon aanvankelijk amper een touw vastknopen aan hetgeen ik op het witte doek voorgeschoteld kreeg. Moordenaar Michael Fassbender wordt van zijn eigen executie gered door de mooie dokter Marion Cotillard. Hij wordt vervolgens aan een bizar uitziende machine met een enorme robotarm vastgespeld en ondergaat een vreemde behandeling waarbij hij de herinneringen van één van zijn voorvaderen mag herbeleven. Dit aggressieve heerschap blijkt een lid van een huurmoordenaarsgilde te zijn die moet proberen een of andere magische McGuffin appel in handen te krijgen die bijzondere krachten schijnt te hebben. Hij wordt hierbij dwarsgezeten door de ridders van de Spaanse Inquisitie die heel andere plannen hebben.

Het is pas zes dagen geleden dat ik de film gezien heb, maar onbenullige details zoals de namen van de hoofdpersonen en wie ze zijn of wat ze willen, zijn al behoorlijk vervlogen. Ik zou ze kunnen opzoeken, maar ik twijfel ernstig aan het nut daarvan. Wat ik nog wél weet is dat Michael Fassbender, Marion Cotillard en Jeremy Irons nogal overgekwalificeeerd zijn voor het materiaal wat ze moeten verstouwen. Zichtbaar verveeld slaan ze zich door de onnozele, droge teksten heen. Fassbender en Cotillard maakten met regisseur Justin Kurzel hiervoor de Shakespeare-verfilming Macbeth, da’s toch net even andere koek.

Waar de film wél in uitblinkt zijn de spectaculaire scènes die zich in het verleden afspelen. Er is relatief weinig gebruik gemaakt van computergraphics en dat is te zien. De stunts op grote hoogte zijn bloedstollend en zien er in de mooi gefilmde omgevingen indrukwekkend uit. Het is dan ook jammer om te moeten concluderen dat ondanks de fraaie actiescènes ook Assassin’s Creed niet de boeken in gaat als geslaagde gameverfilming.


"Zichtbaar verveeld slaan Fassbender en Cotillard zich door de onnozele, droge teksten heen."