Toppers en Floppers 2016

2016 was een gestoord jaar op heel veel fronten: oorlog, aanslagen, dode jeugdheden, Trump… Op filmgebied mag ik echter absoluuut niet klagen. Van superhelden tot punkrockers, het was maar lastig kiezen om zoveel moois in een top tien te proppen.

Omdat tien natuurlijk veel te weinig is smokkel ik eerst wat films de speciale vermelding-categorie in:

Captain America Civil War, Room, 10 Cloverfield Lane, Star Trek Beyond, I’m not a serial killer, The Shallows, War Dogs, Deadpool, The Wailing

Toppers:


10: Doctor Strange

Met gemak tovert Marvel een obscuur karakter om tot nieuwe publiekslieveling. De spectaculaire visuals, een eigenzinnige cape, Benedict Cumberbatch en Mads Mikkelsen doen de rest.


9: Belgica

Felix van Groeningen bewijst wederom Belgisch beste regisseur te zijn met de lotgevallen van twee broers die een ranzige kroeg bestieren.


8: Rogue One

Star Wars voor volwassenen in een voor de verandering niet zuigende prequel. De sarcastische robot K-2SO steelt de show.


7: The Neon Demon

Nicolas Winding Refn is er niet op uit om het publiek te plezieren. The Neon Demon is dan ook geen makkelijk kijkvoer, maar fuck wat is het goed.


6: The Nice Guys

Shane Black is nooit echt helemaal weggeweest, maar het is leuk dat hij na het big budget actiespektakel Iron Man 3 weer doet waar hij echt goed in is. Ryan Gosling is verrassend grappig.


5: Captain Fantastic

Wordt veel vergeleken met Little Miss Sunshine, maar dan met 100% meer Viggo Mortensen-piemel.


4: Elle

Paul Verhoeven en Isabelle Huppert vormen een superteam. Blijft na de aftiteling nog even doorspoken in de bovenkamer.


3: Hunt for the Wilderpeople

Oude mopperpot Sam Neill samen met een net niet ontspoorde puber in de bush. Regisseur Taika Waititi (What We do in the Shadows en het toekomstige Thor: Ragnarok) blijft er een om in de gaten te houden.


2: Swiss Army Man

Het klinkt op papier nogal debiel en gimmicky: Paul Dano op een onbewoond eiland met Daniel Radcliffe als ruftend lijk met bijzondere talenten maar er zit zoveel meer in. Zoek vooral op youtube ook even naar de videoclips van regisseursduo Daniels, ook geniaal.


1: Green Room

De punkste film uit mijn lijst met de veel te vroeg gestorven Anton Yelchin in de hoofdrol. Regisseur Jeremy Saulnier (Blue Ruin) tovert het simpele concept punkband vs. nazi’s om in de spannendste film van het jaar.

Floppers


Batman Vs. Superman: Dawn of Crap

Zack Snyder begrijpt de iconische superhelden totaal niet.


Suicide Squad

Zie boven, DC en Warner zijn lekker bezig. Margot Robbie en Will Smith (zelfs Jai Courtney is vermakelijk) doen hun best, maar kunnen ook de film niet redden.


Ghostbusters

Het gezeik over het feit dat de Ghostbusters ditmaal vrouwen zijn, slaat natuurlijk nergens op, maar de film is deze controverse eigenlijk niet waard.


Warcraft the Beginning

Niet echt slecht, maar als alle menselijke personages er uitgeknipt waren, was het een fraaie animatiefilm over de veel interessantere orcs geweest.


Jason Bourne

Terleurstellende terugkeer van Matt Damons superspion. Doet bijna terugverlangen naar Jeremy Renner.


"2016"